Zasazuje filmové scény do jejich lokací. Místa propojená různými filmy mě baví nejvíc, říká Mičke

11. duben 2022

Marek Mičke stojí za projektem s názvem Filmové políčko. Funguje tak, že si vystřihnete scénu z filmu nebo seriálu, následně ji vytisknete a najdete konkrétní místo, kde ji filmaři původně natočili.

„Nápad se zrodil v prosinci 2020, inspiroval jsem se v zahraničí (Thomas Duke a jeho profil Stepping Through Film, pozn. red), řekl jsem si ale, že to nechci jen okopírovat, takže jsem to zkusil obohatit – fotím i počítačové hry, které se odehrávají na reálných lokacích nebo historické události,“ říká Marek Mičke. Jeho první zveřejněné políčka byla z filmu Adéla ještě nevečeřela a Kobry a užovky Jana Prušinovského.

Jak vlastně takové políčko vzniká? „Začneme tím, že si zvolíme film a následně ideální scénu, záběr z filmu tak, aby tam byly postavy a zajímavé pozadí za nimi. A vyvolám si takhle víc záběrů jako matné fotografie.“ Pak už chodí po jednotlivých místech a snaží se scény napasovat do ulic. S hledáním filmových míst mu pomáhá i web, který je mapuje.

Teď už je políčkem postižený, jak říká. „Vždycky, když se dívám na film, tak přemýšlím, co by udělalo hezkou fotku, filmy už vnímám jinak.“

Místa propojená různými filmy ho baví ze všeho nejvíc. „V Praze jsem se vypravil do Thunovské ulice, kde se najednou ocitnete na místě, kde se točila Česká spojka s Anthony Hopkinsem, marvelovský seriál, Návštěvníci s Jeanem Reno, Vratné lahve a další. Když si uvědomím, že na tom místě chodilo spousta slavných jmen, tak mě to těší a baví,“ dodává.

Pomohlo v začátcích projektu to, že kvůli covidu byly ulice bez turistů? Jaké historické události budou součástí dalších filmových políček? A co všechno se natáčelo na Křivoklátu?

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související