Zařaďte se mezi tvůrce Wikipedie – třeba v soutěži Popiš památku

Tvůrci české verze internetové encyklopedie Wikipedie vyhlásili už šestý ročník soutěže Popiš památku, která potrvá do konce února.

Česká verze internetové encyklopedie Wikipedie má v současné době více než půl milionu článků. Píše ji kolem 2500 aktivních dobrovolných editorů, dohlíží na ni 30 dobrovolných správců a v celosvětovém srovnání je na 29. místě ze všech jazykových verzí.

Její tvůrci vyhlásili už šestý ročník soutěže Popiš památku, která potrvá až do konce února. Mohou se do ní zapojit nováčci i zkušení wikipedisté se zájmem o kulturní památky. Na české Wikipedii totiž chybí články o velkém počtu kulturních památek u nás.

Jak se zapojit do soutěže

Do soutěže se mohou zapojit nováčci i zkušení wikipedisté se zájmem o kulturní památky. Stačí si vytvořit na Wikipedii účet, napsat text o nějaké kulturní památce, která zatím svůj článek nemá, a potom se na soutěžní stránce přihlásit do soutěžního rozhraní. Soutěžit se může až do 28. února.

Tak kromě toho, že účastníci mohou pomoci zdokumentovat kulturní dědictví nejen Zlínského kraje na jednom z nejnavštěvovanějších českých webů Wikipedie, připraveny jsou i ceny v podobě knih.

Kulturní památky ve Zlínském kraji a jejich prezentace na Wikipedii

Podle Jana Loužka ze spolku Wikimedia tvůrci aktuálně evidují ve Zlínském kraji okolo 250 kulturních památek, které by potřebovaly mít svůj článek. Nejvýznamnější stavby, například objekty na Radhošti nebo Baťův mrakodrap ve Zlíně, jsou už zpracovány, méně významné památky tu ale chybí. Jako příklad Jan Loužek uvádí novou radnici ve Vsetíně nebo městské opevnění či mariánský sloup v Uherském Hradišti.

Jak by měl vypadat článek k památce

Takzvaná hesla na Wikipedii mohou být jakékoli délky. Měly by tam být základní informace: o jaký objekt jde, kde se nachází, proč je památkově chráněn. Vhodné jsou informace o jeho historii, fotografie a především zdroje, odkud autoři vše čerpali. Mohou to být například různé regionální časopisy nebo třeba i web Českého rozhlasu.

Spustit audio

Související