Zaplavené údolí až k Bojkovicím. Nádrž u Záhorovic má být největší plánovanou vodní plochou v zemi

13. květen 2020

Ministerstvo zemědělství přišlo s návrhem řešení, jak zadržet vodu v krajině

Ministerstvo zemědělství přišlo s návrhem řešení, jak zadržet vodu v krajině.

V rámci boje proti suchu představilo 31 nových hájených území po celém Česku, kde by v budoucnu za desítky miliard mohly vyrůst přehrady.

Čtěte také

Ve Zlínském kraji to budou tři – v Blazicích na Kroměřížsku, Suché Lozi a Záhorovicích na Uherskobrodsku. 

Záhorovice přitom mají být největším vodním dílem ze všech 31 plánovaných přehrad.

„Hráz by začínala na horizontu Rudických kopců a pokračovalo by to směrem na Přečkovice a směrem k Bojkovicím, kdy by tady bylo zatopeno celé údolí,“ říká starosta Záhorovic Miroslav Andrlík za KDU-ČSL.

Hladina vodního díla by měla mít přes 207 hektarů.

Obří vodní plocha u Záhorovic ale už budí mezi lidmi také obavy.

„Můžu říct, že lidé mají obavu, jestli budou Záhorovice zatopené, nebo jestli nepřijdou o svá bydlení. Takže jsem je uklidnil, že obce se to nedotkne. Pouze směrem na Přečkovice, kde to asi bohužel postihne místní hájenku a možná osadu, kde jsou tři rodinné domky,“ dodal starosta.

Stavba přehrady u Blazic na Kroměřížsku by mohla pomoci podzemním vodám, řekl dnes ČTK starosta obce Luboš Hradil (Blazice 2018).

O možné stavbě přehrady u Blazic se podle Hradila začalo mluvit už minimálně před 15 lety. "Loni jsme měli jednání s Povodím Moravy, které to znovu otevřelo. Víceméně všechny vesnice, kterých se to týká, jsou pro. Horší to bude s vlastníky dotčených pozemků, jestli je budou ochotní prodat. Asi je to hodně daleká budoucnost. Přehrada by ale mohla pomoct vrátit spodní vody, kterých u nás hodně ubylo," uvedl Hradil.

Na všichni odborníci ale plány na stavbu přehrad vítají. Jakub Hruška z České geologické služby akademie věd vidí problém jinde, za vyprahlou půdu v Česku může podle něj milion hektarů zmeliorované půdy.

„Jestli bychom měli někde začít se zadržováním vody v krajině, tak je to úplné zrušení těchto meliorací. Nejméně polovina z nich, naopak, tu půdu vysušuje. Současně se ztrácí úrodnost, že je tam větší eroze, že jsou tam problémy se zemědělstvím. Tam je potřeba začít, ne u přehrad,“ řekl Hruška.

Ve Zlínském kraji zatím pokračují přípravy na výstavbu vodního díla Vlachovice. Ta by podle předpokladů měla začít v roce 2026, dokončení je plánováno na rok 2030.

Objem nádrže má být přes 29 milionů metrů krychlových a zatopená plocha přibližně 213 hektarů. Například Brněnská přehrada má objem 17,7 milionu metrů krychlových. Celkové náklady na výstavbu vodního díla Vlachovice jsou odhadovány na 5,36 miliardy korun, investorem bude státní podnik Povodí Moravy.

Spustit audio

Související