Zápisy do prvních tříd základních škol začaly. Ve Zlíně a Vsetíně je usnadní elektronická registrace

2. duben 2019 13:45

Letos se k zápisům ve Zlínském kraji přihlásilo méně předškoláků, přesná čísla ale podle krajského úřadu není možné uvést. K zápisu by ale mohlo přijít až 6800 dětí.

Ve Zlínském kraji začaly zápisy do základních škol. Jako první začali ve Vsetíně, kde právě teď probíhají zápisy do celkem pěti základních škol Luh, Ohrada, Rokytnice, Sychrov a Trávníky. Už v pondělí se uskutečnil zápis do základní školy INTEGRA. Podle ředitele Libora Podešvy přišlo 37 dětí, což je pouze o tři méně než v loňském roce. U této školy je ale specifická situace. Protože se jedná o školu soukromou, která nemá svůj obvod, zájem podstatně převyšuje možnosti školy. Ta do první třídy přijme jen osmnáct žáků, zbylí budou muset nastoupit do škol podle svého obvodu. Co se týče zápisů v dalších okresních městech, tak v Uherském Hradišti se uskuteční tento týden ve čtvrtek a v pátek. Jednotný termín mají ve Zlíně, kde budoucí prvňáčky čeká zápis pátého dubna a jako poslední k němu půjdou v Kroměříži - a to až 9. a 10. dubna.

Letos se ve Zlínském kraji přihlásilo k zápisu převážně méně dětí. Například ve Vsetíně je úbytek velmi znatelný. Ještě před pěti lety bylo dětí přijatých do prvních tříd 360, loni už jen 242. A letos se opět očekává mírný pokles. Podobné je to i ve Zlíně, kde by do třinácti škol zřizovaných městem mělo k zápisu přijít 730 dětí. Podle vedoucího odboru školství Milana Smoly je to o třicet méně než vloni. V Uherském Hradišti by podle odhadů radnice měl k zápisům přijít zhruba stejný počet dětí jako loni, tedy necelých tři sta padesát. Podobné je to v Kroměříži, kde se loni do základních škol zapsalo 268 dětí.

Kolik celkem ve Zlínském kraji přijde k zápisu dětí, se ale podle mluvčí Zlínského kraje Adély Kousalové se přesně říct nedá. „Na základě údajů o počtu dětí v předškolních odděleních mateřských škol, které jsou narozené 31. srpna 2013 a dříve, se dá pouze odhadnout, že přijít k zápisu by mohlo zhruba 6800 dětí,“ uvedla Kousalová. Z toho asi 5400 se u zápisu objeví poprvé. Zbylých čtrnáct set mělo odklad.

Rodiče dětí ve Vsetíně a Zlíně mohou využívat takzvané elektronické zápisy. I když rodiče dítě zaregistrují přes internet, ke klasickému zápisu ale přijít musí. Ve Zlíně tato praxe funguje již pět let a rodiče si to pochvalují. A to zejména proto, že elektronický zápis umožňuje rezervační systém na určitou hodinu, takže rodiče nemusí stát s dětmi zbytečně dlouho na chodbách škol. Letos mohou rodiče děti registrovat až do čtvrtku 4. dubna.

V minulých letech se objevoval problém s fiktivním přihlašováním dětí na jiné adresy kvůli získání lepší školy. Ve Zlínském kraji se takové případy objevují zcela ojediněle. Je možné, že na některých místech se vyskytnout může, obecně se ale dá říct, že se s tím ve velkém nikde nesetkávají. Takzvaná spádová turistika se objevuje spíše ve velkých městech - vloni se řešila v třeba v Praze nebo v Pardubicích. V největším městě našeho kraje - ve Zlíně, podle vedoucího odboru školství Milana Smoly žádnou zvýšenou spádovou turistiku nezaznamenali.

Nesplnění povinnosti přihlásit dítě k zápisu k povinné školní docházce ze strany zákonného zástupce lze považovat za porušení jeho právních povinností, respektive za přestupek dle § 182a odst. 1 písm. a) školského zákona. Za zmíněný přestupek lze uložit pokutu do výše 5 000 korun.

Spustit audio

Související