Zapékané těstoviny se sýrovou omáčkou a rajčaty a Rajčatové placky

V Apetýtu s Věrou Hotařovou si připravíte rajčata s těstovinami a netradiční rajčatové placky.

Zapékané těstoviny se sýrovou omáčkou a rajčaty

Suroviny:
450 g kolínek nebo makaronů, 3 lžíce oleje, 4 šalotky, sůl, ¼ hrnku polohrubé mouky, 4 hrnky ohřátého polotučného mléka, 2 lžičky dijónské hořčice, 3 hrnky nastrouhaného nízkotučného eidamu, ½ hrnku nastrouhaného parmazánu, 1 středně velká mrkev, nakrájená nahrubo, 2 rajčata, 1 hrnek čerstvé střídky z celozrnného chleba

Postup:
Uvařit těstoviny, scedit a vrátit do hrnce.
Na pánvi rozehřát olej, vsypat nahrubo pokrájenou šalotku, sůl a za občasného míchání 3 minuty smažit. Po částech přimíchávat mouku, pak postupně přilévat mléko, vyšlehat na hladkou hmotu a na mírném ohni vařit do zhoustnutí 2 až 3 minuty. Hrnec odstavit z plotýnky, vmíchat hořčici, strouhaný eidam a čtvrt hrnku parmazánu.
Troubu předehřát na 180 C, olejem lehce vytřít zapékací misku.
Mrkev a sýrovou omáčku vmíchat do těstovin, vysypat do zapékací misky. Jader zbavená a na plátky nakrájená rajčata rozložit na těstoviny. V malé misce smíchat zbylou část strouhaného parmazánu s chlebovou střídkou a směs rozprostřít na rajčata.
Misku vložit do trouby a péct zhruba 20 minut. Hotové těstoviny mají být nadýchané, s mírně hnědavým povrchem.

.


Rajčatové placky

Suroviny:
1 středně velké rajče – zbavené jader a najemno nakrájené, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, sůl, 1 hrnek nízkotučného jogurtu, 1/3 hrnku olivového oleje, 2 lžíce najemno nakrájené šalotky, 1 lžíce najemno nakrájeného sušeného rajčete

Postup:
Troubu předehřát na 220 stupňů Celsia, plech na pečení lehce potřít olejem. Nakrájené čerstvé rajče osušit papírovou utěrkou. V misce smíchat mouku, prášek do pečiva a sůl. V další misce smíchat jogurt s olejem, přidat k sypké směsi a dobře zpracovat – promíchat. Do těsta přidat šalotku, čerstvá i sušená rajčata a zase promíchat.Vzniklou hmotu nabírat hrnkem – naplnit ho vždy do jedné čtvrtiny - a vylít na plech. Dávka je přibližně na 12 placek.V troubě péct asi 12 minut, hotové placky mají být zlatavě hnědé.

Tip: před pečením potřít vršky bochánků mlékem nebo olejem – budou mít hnědší barvu. Pro zvýraznění chuti je možné vmíchat do těsta pár lžic jemně nakrájené pažitky, šunky nebo jemných chilli papriček.