Zapečené brambory s grilovaným sýrem

V apetýtových receptech uzavíráme seriál Jak se vaří ve velké rodině. Dnes naposledy zavítáme do téměř pohádkové chaloupky nedaleko Boskovic. Konkrétně do rodiny pěstounky Jarmily Minxové.

Budete potřebovat:

  • asi 5-6 velkých brambor
  • 30% smetana
  • bylinky
  • jarní cibulka
  • sůl
  • jemně zrající sýr ke grilování, například různé pivní sýry
  • červená cibulka
  • vlašské ořechy
  • sušené švestky nebo rajčata nebo marmeláda (višňová)

Postup:

  1. V troubě nejprve upečeme brambory ve slupce.
  2. Poté je oloupeme a rozkrojíme podélně na dvě půlky.
  3. Mírně osolíme, přidáme cibulku, případně také různé bylinky dle chuti.
  4. Zalijeme smetanou a dáme do trouby zapékat.
  5. Rozehřejeme gril (nebo troubu).
  6. Rozkrojíme sýr na čtyři podélné plátky, které postupně proložíme vrstvou červené cibulky, vlašských ořechů a sušených švestek nebo rajčat nebo například marmelády. Fantazii se meze nekladou.
  7. Krátce ogrilujeme, nebo dáme zapéct do vyhřáté trouby tak, aby se vše spojilo.
zdroj: Jarmila Minxová

Související