Zapečené brambory s grilovaným sýrem
V apetýtových receptech uzavíráme seriál Jak se vaří ve velké rodině. Dnes naposledy zavítáme do téměř pohádkové chaloupky nedaleko Boskovic. Konkrétně do rodiny pěstounky Jarmily Minxové.
Budete potřebovat:
- asi 5-6 velkých brambor
- 30% smetana
- bylinky
- jarní cibulka
- sůl
- jemně zrající sýr ke grilování, například různé pivní sýry
- červená cibulka
- vlašské ořechy
- sušené švestky nebo rajčata nebo marmeláda (višňová)
Postup:
- V troubě nejprve upečeme brambory ve slupce.
- Poté je oloupeme a rozkrojíme podélně na dvě půlky.
- Mírně osolíme, přidáme cibulku, případně také různé bylinky dle chuti.
- Zalijeme smetanou a dáme do trouby zapékat.
- Rozehřejeme gril (nebo troubu).
- Rozkrojíme sýr na čtyři podélné plátky, které postupně proložíme vrstvou červené cibulky, vlašských ořechů a sušených švestek nebo rajčat nebo například marmelády. Fantazii se meze nekladou.
- Krátce ogrilujeme, nebo dáme zapéct do vyhřáté trouby tak, aby se vše spojilo.
Související
-
Fazolová polévka z Velenova
Kopce u Boskovic, dřevěná chaloupka, kachlová kamna, vůně hořícího dřeva i bylinek. I takové jsou naše dnešní apetýtové recepty.
-
Pomazánka z kořenové zeleniny s tousty
Jak se vaří ve velké rodině? Tato otázka nás zajímá i v dnešních apetýtových receptech.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.