Zaměřeno na deficit státního rozpočtu, návrat českých vojáků z Afghanistánu a novou prezidentku Eurostatu

18. září 2004
Týden v tahu

Deficit státního rozpočtu pro příští rok má být 84 miliard korun. O deset miliard nižší rozpočet oproti původnímu návrhu ČSSD prosazovali hlavně menší vládní strany. Do studia se dostavil Zdeněk Škromach, ministr práce a sociálních věcí, tedy resortu, ve kterém se prý bude muset šetřit nejvíce. Z operace Trvalá svoboda v Afghanistánu se vrátili čeští vojáci. Jejich návrat na letiště v Brně sledovala Zuzana Kopuletá.

Přehled příspěvků

Hana Hikelová: Vládní koalice se shodla na základní podobě rozpočtu na příští rok. V jednotlivých vládních resortech se musí ušetřit 10 miliard korun. Za chvíli o tom budeme mluvit se Zdeňkem škromachem.

Marie Bohatá získala jeden z nejvyšších úřednických postů v Evropské unii. Je novou viceprezidentkou Eurostatu.

Z Afghánistánu se vrátila první skupina českých specialistů, kteří se tam podíleli na operaci Trvalá svoboda.

Je tu letošní 38. pokračování pořadu Týden v tahu. Příjemný poslech Českého rozhlasu 1-Radiožurnálu vám přeje Hana Hikelová.

Deficit státního rozpočtu na příští rok nižší o 10 miliard

Hana Hikelová: Vládní koalice se dohodla na tom, že deficit státního rozpočtu pro příští rok má být 84 miliard korun. Tedy o 10 méně, než sociální demokraté až doposud prosazovali. Na menším utrácení trvaly hlavně obě menší vládní strany, KDU ČSL a US DEU. Uskrovnit se kvůli tomu budou muset všechny resorty, nejvíc chce koalice ušetřit na sociálních výdajích. Jak konkrétně by měly úspory vypadat, prozradí vláda po svém úterním jednání. Poslední slovo ale bude mít v říjnu Poslanecká sněmovna. Ve studiu je se mnou místopředseda ČSSD a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Hezký den.

Host (Zdeněk Škromach): Dobrý den.

Hana Hikelová: Pane místopředsedo, v tomto týdnu jste se v koalici shodli na základních parametrech rozpočtu. Otázkou pojednání zůstává, kde se ušetří 10 miliard. Mají sociální demokraté po dnešním jednání Ústředního výkonného výboru už přesnější představu?

Host (Zdeněk Škromach): Já myslím, že tady v tom je jasno, protože sociální demokracie předložila návrh rozpočtu nebo těch základních limitů výdaje, deficit je prakticky o 32 miliard nižší než v roce 2004.

Hana Hikelová: Zapomněli jsme připočítat Českou konsolidační agenturu, která v tom letošním započítána je.

Host (Zdeněk Škromach): Já myslím, že to není tak jednoznačné, čili je potřeba ale reálně deficit je o 31 miliard nižší, než v letošním roce a pokud jde o to, tak to sociální demokracie v rámci svých resortů našla zdroje pro to, abychom mohli takový to rozpočet našim koaličním partnerům předložit, kteří s nim souhlasili a na jednání vlády zřejmě ve středu ještě doladíme poslední detaily, ale myslím, že rozpočet je jasně připravený a . .

Hana Hikelová: Já se vrátím ještě k těm 10 miliardám, protože jediné známé číslo, kde se bude šetřit, je čtyři a půl miliardy ve vašem resortu. Ten zbytek by se měl vzít kde? Zatím se k němu další ministři, ať jsou to sociální demokraté, lidovci nebo unionisté, příliš nehlásí.

Host (Zdeněk Škromach): Ty návrhy jsou jasně dány. Myslím, že já teĎ přesně to nebudu definovat, ale pan ministr Sobotka to už má připraveno, víceméně přibližně a myslím, že miliardu by mělo dát ministerstvo obrany a předpokládám, že několik set milionů dá každé ministerstvo za KDU, kde mají své ministry, protože nelze neustále jenom vodu kázat, ale když ji káže, tak ji taky musí pít, to znamená v podstatě chceme-li šetřit, tak vždycky musíme začít sami od sebe.

Hana Hikelová: Vy jste tady zmínil, že by šetřit měli i lidovečtí ministři, nicméně i vaši poslanci, pan Laštůvka a pan Kavan jsou proti snížení rozpočtu ministerstva zahraničí o plánované půl miliardy nebo podle vašich slov o několik set milionů, protože už tak ten rozpočet je tak nízký, že by hrozilo uzavření například některých zastupitelských úřadů.

Host (Zdeněk Škromach): Já myslím, že taky dva a půl milionu důchodců by rádo vidělo vyšší důchody a určitě i nezaměstnaní by rádi brali vyšší podpory, čili je to vždycky otázka toho, co je prioritnější a nemyslím si, že by na ministerstvu zahraničí bylo takové drama a holt možná, že když ušetří na svých vlastních platech a na provozních nákladech nebo na některých investicích, tak bude moci normálně fungovat. To zase ať mi pan ministr Svoboda promine, ale ...

Hana Hikelová: Já jsem teď necitovala pana ministra Svobodu, ale vaše poslance Laštůvku a Kavana, kteří říkali, že snížení rozpočtu ministerstva zahraničí si nedovedou představit.

Host (Zdeněk Škromach): Já myslím, že každý poslanec, který je v nějakém výboru a jeho zájem je určitě jako poslanci, kteří mají na starosti sociální věci nebo zdravotnictví nebo dopravu nebo některé jiné věci vždycky budou vidět ten svůj resort jako nejprioritnější, ale tady je potřeba mít určitý politický nadhled a zkrátka a dobře, když už tedy chci šetřit, tak vždycky bych měl přijít s vlastním návrhem a tady se ukazuje určité pokrytectví vlastně křesťansko lidoveckých demokratů, kteří hodně o tom nahovoří, jak se má šetřit, ale na vlastních resortech to vidět prostě není.

Hana Hikelová: Vy jste teď mluvil o pokrytectví, já tu mát také jeden příklad. Vy chcete na sociálních výdajích škrtat čtyři a půl miliardy korun především tím, že se omezí podpora v nezaměstnanosti těm, kteří nechtějí pracovat, ale například váš poslanec Josef Hojdar řekl, že mu to nevadí, protože to ČSSD nepoškodí, takoví lidé k volbám podle něj stejně nechodí. To se škrty v rozpočtu řídí už skutečně jen tím, které skupiny k volbách chodí a které ne, tak, jak to nepřímo vyplývá ze slov vašeho poslance?

Host (Zdeněk Škromach): Věci nejsou tak jednoduché, jak se o nich kdy hovoří. Já si myslím, že normální je, že prostě je potřeba do systému sociálních dávek zavést systém spravedlnosti, to znamená, že by na něj měli dosáhnout ti, kteří se bránit nemohou a svoji životní situaci mají řekněme problematicky postavení, jako jsou rodiny s malými dětmi, jako jsou lidé se zdravotním postižením nebo důchodci. To jsou lidé, kteří víceméně moc nemůžou ovlivnit svoji životní situaci a tam je nutná pomoc státu. Na druhé straně u lidí, kteří se dlouhodobě vyhýbají práci nebo pracovat se jim nechce, pracují načerno a podobně, tam si nemyslím, že by stát měl i nadále tyto lidi podporovat tím, že jim bude vyplácet neomezeně sociální dávky.

Hana Hikelová: Škrty v sociální oblasti jsou možné pouze změnou zákonů, to ale vláda do konce roku nestihne. Do konce roku o nich Parlament určitě nemůže stihnout rozhodnout, kdy tedy plánujete, že k této změně může reálně dojít?

Host (Zdeněk Škromach): Tak jednak je potřeba říct, že celý komplex změn by měl proběhnout legislativně během příštího roku a zřejmě by měl vstoupit v účinnost od 1.1.2006, čili pokud jde o přehodnocení některých výdajových položek v rámci rozpočtu ministerstva práce, tak se jedná spíše o vyhodnocení vlivů některých změn, které vlastně už platí v letošním roce a které vlastně teď nabíhají, například nový zákon o zaměstnanosti od 1.10. nebo změny v nemocenském a některé opatření, pokud jde o administrativu, lepší kontroly a podobně. Například u posudkových lékařů, které bychom chtěli lépe zaplatit a například jenom snížení nemocnosti o, nebo délky průměru nemoci o 1 procentní bod, znamená téměř miliardu do státního rozpočtu, takže to jsou opatření, která by mohla nastat.

Hana Hikelová: To jsou ale všechno opatření, která by mohla nastat, nicméně vy už jste oznámil, že ty čtyři a půl miliardy ušetříte na ten příští rok. Jsou to tedy pouze papírové předpoklady, že předpokládáte, že se sníží třeba výdaje na vyplácení nemocenské, stejně tak předpokládáte, že se sníží nezaměstnanost. To už se tu ale předpokládá asi 8 nebo 10 let.

Host (Zdeněk Škromach): Vždycky něco předpokládáte, pak vám přijde nějaká povodeň nebo nějaký Diag Human nebo Nova a najednou je všechno jinak. Takže je potřeba na ty věci samozřejmě taky potom reagovat. To je otázka vývoje nezaměstnanosti, například reagujeme na nové údaje o růstu hrubého domácího produktu, který roste výrazně rychleji, než se očekávalo, 4,1 procenta je výrazně z toho základu, který Česká republika má v porovnání s jinými zeměmi. Výrazný nárůst, čili nezaměstnanost se nám vyvíjí taky určitým způsobem, předpokládáme, že v příštím roce by nemělo dojít k nárůstu, proto taky jsme si dovolili jít do toho, že nepočítáme s tímto nárůstem ani v rozpočtové položce a chceme raději investovat do aktivní politiky zaměstnanosti, čili raději lidem zaplatit a ne za to, že budou doma, ale že budou pracovat.

Hana Hikelová: Takže se za rok nedočkáme toho, že ministr práce a sociálních věcí řekne nezaměstnanost nám neklesla, takže jsme nemohli ušetřit, protože nastala třeba situace podobná, a teď to nechci přivolávat, povodním a podobně.

Host (Zdeněk Škromach): Podívejte, jako různé katastrofy a podobně asi nelze předvídat, ale je potřeba na ně reagovat, čili já věřím tomu, že bude lépe a myslím, že k tomu jsou připraveny veškeré předpoklady, ale samozřejmě, pokud by nastala nějaká katastrofa, tak tady asi to bude řešení naprosto jiné a bude mimořádné.

Hana Hikelová: Stále platí, že policisté od nového roku dostanou přidáno tak, jak to vyplývá ze schválených zákonů, tedy dohromady asi osm a půl miliardy nebo se ty miliardy vyčleněné na tyto platy přece jen přerozdělí? Existuje ještě ta varianta?

Host (Zdeněk Škromach): Tady já myslím, a opět to je takový příklad pokrytectví, hovořit o tom, že se mají snížit, tu výši platů stanoví zákon. Mimochodem teď zrušením dalších platů tak právě tato skupina, to nejsou jenom policisté, to jsou taky hasiči, celníci, vězeňská správa a pokud na rozdíl od například učitelů a dalších zaměstnanců, kde rozhoduje vláda svým nařízením, v tomto případě je to dáno zákonem a já jsem nezaregistroval, že by nějaká skupina poslanců nebo ministři, například za KDU ČSL, podali návrh na změnu tohoto zákona nebo případně jeho zrušení. Čili v té chvíli teprve bude jaksi jasné, co chtějí. Mimochodem jenom pro zajímavost, když tak často slyším od KDU a hlavně pana Kalouska, jak hovoří o tom, jak by komu měly růst platy, vstupní pozice KDU při jednání o platech byla, nezvyšovat platy nikomu pro příští rok, čili nulová varianta. Nulové navýšení a všechny peníze v podstatě ušetřit, takže v této chvíli si chtít hřát polívčičku na tom, že sociální demokracie prosadila nárůst u asi půl milionu vlastně zaměstnanců, to si myslím, že prostě není úplně férové.

Hana Hikelová: Včera ale také sociální demokraté po jednání předsednictva, tedy respektive předseda vaší strany Stanislav Gross, oznámil, že se příští rok zvýší i platy učitelů v průměru o dva tisíce korun. Jedná se celkově asi o dvě miliardy, kde na to chcete vzít peníze, protože tato věta nezazněla, kde na to vzít, jenom zaznělo, že se zvýší v průměru o ty dva tisíce.

Host (Zdeněk Škromach): Tak v této chvíli vlastně dokončujeme jednotlivé položky státního rozpočtu, čili určitě to bude v rámci státního rozpočtu a chci zdůraznit, že bude dodržen výdajový limit i deficit, tak, jak jsme se koaličně dohodli. Tam dochází k různým pohybům v rámci rozpočtu, myslím, že pan ministr financí tam s tím má své zdroje a to s těmi umí nakládat. Nakonec jeden z takových zdrojů jsou i ušetřené prostředky některé a hlavně tedy z ministerstev, které zastávají sociální demokrati. Tady jenom chci zdůraznit, že to je, že samozřejmě ten celkový nárůst v oblasti roposféry bude srovnatelný s objemem, který se vydává na nárůst důchodů, je to přibližně kolem asi 13, 14 miliard korun, oproti letošnímu roku, takže to bude výrazné zvýšení. Samozřejmě tady je potřeba taky říct, že pokud jde o kantory, tak tam to je, ty dva tisíce korun, je dvě miliardy navíc, protože tam se počítalo s běžným nárůstem, který by měl být, a to je další asi miliarda korun navíc.

Hana Hikelová: Prý bylo důvodem těchto slov o přidání učitelům to, že členové vedení strany chtěli, aby rozpočet na příští rok nebyl jen vítězstvím lidovců, ale aby bylo vidět, že skutečně vládne Stanislav Gross a ne Miroslav Kalousek. To vyplynulo ze slov některých představitelů ČSSD před dnešním jednáním ÚVV.

Host (Zdeněk Škromach): Já jsem jaksi zastáncem toho, že každá dohoda, i v rámci koalice, by měla být úspěchem všech zúčastněných, na druhé straně chování některých představitelů koaličních stran prostě tomu neodpovídá, ale myslím, že tak, jak je rozpočet navržen, tak jednoznačně je to rozpočet sociálně demokratický, který připravila sociální demokracie a jsou tam samozřejmě zohledněny i některé drobné návrhy, které navrhl, které mají představy nebo v prioritách samozřejmě naši koaliční partneři. A tady, pokud jde o to, tak to není žádná reakce na lidovce nebo podobně, jednání s odbory probíhají dlouhodobě, osobně jednám například s panem Sobčíkem, předsedou Školských odborů, s paní Vondrovou a dalšími.

Hana Hikelová: Dobře, ale jednalo se v rámci vládní koalice o těch platech učitelů nebo to skutečně vznikla tato myšlenka nebo toto rozhodnutí až včera na tom jednání předsednictva ČSSD?

Host (Zdeněk Škromach): Ta otázka nevznikala koaličně, ta vznikala v rámci sociální demokracie, ta jednání probíhala dlouhodobě, jsou to možná týdny, možná měsíce, kdy jsme hledali způsob, jak naplnit naši vlastně volební prioritu, to je výrazně posílit platy ve školství, což se nám podařilo a ten způsob, který zvolil například pan Kalousek, kdy se snaží vytřískat ze všeho maximum, se ukazuje pro něj jako málo efektivní, protože říkat, kdo s tím dřív přijde, prostě sociální demokracie prosadila svoji rozpočtovou prioritu a tou je jednak školství a jednak byla i ta oblast například z platů policistů a tady bych hned zdůraznil, že právě policisté, hasiči a ti další doplatili, například šestnácti třídního systému v letošním roce propadem až o více než dva tisíce korun v průměru měsíčně.

Hana Hikelová: Ale ten šestnácti třídní tarifový systém jste podporovali i vy.

Host (Zdeněk Škromach): Tady ale, samozřejmě, ale to je systém, který jednak byl zase zákonem schválen před třemi lety, několikrát se odložilo jeho zavedení a nešlo to dále, buď to bylo potřeba ten systém zrušit nebo ho zavést. I na základě řekněme určitého odporu odborů byl zaveden, ale přitom v principu odbory s tím systémem souhlasí, to je stejně, jako u čehokoliv jiného, záleží na tom, kolik jako profinancujete. Každopádně na tom systému profitovala skupina kantorů, protože to jsou lidé s vysokou kvalifikací, lidé na vysokých školách a další, čili on svůj cíl plní, ale tak, jak postupně budou nabíhat další zákony, jako je zákon například služební zákon pro ozbrojence takříkajíc, potom zákon o státní službě pro další zaměstnance, takže postupně se naplňují ty cíle, které sociální demokracie v odměňování ve státní a veřejné správě má.

Hana Hikelová: Říká místopředseda ČSSD a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Já vám děkuji a těším se opět někdy na slyšenou.

Host (Zdeněk Škromach): Díky taky, na shledanou.

Sobotní fejeton Jana Pokorného

Hana Hikelová: O sociální demokracii bude i dnešní fejeton Týdne v tahu. Včera přinesly noviny zprávu, že ČSSD uspořádá při své předvolební kampani sérii koncertů, v níž vystoupí hvězdy showbyznysu. A jak si takové koncerty představuje Jan Pokorný?

Jan Pokorný : "Je to už pár let, co na předvolebních setkáních s občany zpívala družina ODS na náměstích chlapáckou písničku Když ti dám pac. Tenkrát jim asi někdo řekl, že touhle písní si divadelní Ypsilonka dělala legraci z Michaela Jacksona, takže při další kampani už občanští demokraté nedávali pac, ale nabízeli pravici.

Pokud jdou tedy do podzimních voleb s písní na rtech letos sociální demokraté, nečekejme nějaký smíšený sbor písní a tanců ČSSD pod taktovkou Stanislava Grosse. Volebních zpěvů se chopí profesionálové, kteří už dokázali, že rádi zazpívají všem.

Jak říká na svých internetových stránkách Helena Vondráčková, dnes není tolik podstatná politická orientace, ale stabilita a důvěryhodnost naší země v očích světa. Konec citátu. A zpěvačka jistě zpříjemní mítinky sociálních demokratů i svým hitem Podívej, kvete růže. Podívej, kvete růže, podívej kvete růže, ta tvá.

Hlavní organizátor těchto koncertů František Janeček sice říká, že to, co dělá pro sociální demokracii je dáno jeho vztahem k Stanislavu Grossovi, ale měl by myslet i na tu část strany, která přeci jenom občas vzpomene na zlaté časy Miloše Zemana. Pak by bylo docela záhodno, aby impresário angažoval i skupinu Rangers, která v 80.letech slavila úspěchy skladbou s názvem Vysočinou.

Důležitou součástí uměleckého týmu bude pravděpodobně i herečka Jiřina Bohdalová, která sice redaktorům Mladé fronty Dnes neodpověděla přímo, zda s ní mohou sociální demokraté počítat, ale její role bude nezastupitelná. Třeba jí občané neuvidí mezi ostatními na pódiu, o to cennější bude pomoc Jiřiny Bohdalové v zázemí. Volební kampaň je totiž náročná a i Stanislav Gross se bude chtít odreagovat. Proč by mu navečer nemohla Jiřina Bohdalová číst tu z mechu a kapradí, kde žvatlají Křemílek a Vochomůrka."

Hana Hikelová: Uvidíme hvězdy showbyznysu a nejen ony, ale určitě chybí na oslavě 60. narozenin bývalého předsedy ČSSD Miloše Zemana. V Týdnu v tahu budeme za chvíli mluvit s novou viceprezidentkou Eurostatu Marií Bohatou a také s Petrou Procházkovou o vojenských operací v Afghánistánu. Příjemný poslech vám přeje Hana Hikelová.

Marie Bohatá-nová viceprezidentka Eurostatu

Hana Hikelová: Posloucháte Český rozhlas 1 Radiožurnál, pořad Týden v tahu. A na tahu byli tento týden i představitelé Evropské komise, kteří vybírali nového viceprezidenta Eurostatu. Ve výběrovém řízení byla nakonec nejúspěšnější bývalá předsedkyně Českého statistického úřadu Marie Bohatá. Získala tak jeden z nejvyšších úřednických postů v unii. Ve studiu je teď se mnou nová viceprezidenta Eurostatu, Marie Bohatá, hezký den.

Host (Marie Bohatá): Dobrý den.

Hana Hikelová: Paní Bohatá, vy jste jako první z nových členských států získala takto vysoký úřednický post, co konkrétně budete mít v Eurostatu na starosti?

Host (Marie Bohatá): Já to ještě přesně nevím. Mohu vycházet jenom z toho, co bylo zveřejněno při vypsání výběrového řízení, a tam byly tak atraktivní oblasti, jako je styk s mezinárodními organizacemi, to bude především Organizace spojených národů, OISD, Mezinárodní měnový fond a podobně, potom to bylo zvyšování etických standardů ve statistické službě, v posilování nezávislosti, což jsou oblasti mě velice blízké, ale také bych se měla starat o kvalitu statistických informací.

Hana Hikelová: Etika, to je právě oblast, kterou vy i vyučujete, znamená to, když teď budete viceprezidentkou, že studenti se s vámi mohou rozloučit?

Host (Marie Bohatá): Já doufám, že ne a ráda bych si nějaký kontakt udržela, protože dlouhodobě se této činnosti věnuju a asi by mě to chybělo.

Hana Hikelová: Přes tři roky jste šéfovala Českému statistickému úřadu, rezignovala jste sama poté, co úřad oznámil špatné výsledky zahraničního obchodu, no a odešla jste právě po auditu, o který jste sama požádala Eurostat. Jakou roli hrálo toto, řekněme, pochybení při tom samotném konkurzu na post viceprezidentky Eurostatu?

Host (Marie Bohatá): Já nevím, jakou to hrálo roli, ale několikrát jsem byla na to dotazována těmi příslušnými komisemi při interwiev a vysvětlovala jsem své stanovisko a mohu říci, že někteří členové se dost divili tomu, že jsem rezignovala, protože podle jejich názoru ten audit nedopadl tak špatně pro ČSÚ.

Hana Hikelová: Kandidátů na tento post bylo asi 50, za vámi nestála žádná politická strana, ani řekněme vládní představitelé. Jak těžké je se prosadit na takové to místo právě bez politické podpory?

Host (Marie Bohatá): Já musím říct, že mám z toho samozřejmě velkou radost a velmi dobrý pocit, protože jsem tím celým procesem prošla sama, přihlásila jsem se jako řadový občan této republiky a všechno jsem absolvovala a je to určitě velká výzva pro mě a myslím si, že to, co jsem prožila na Českém statistickém úřadu mě přece jenom dost zocelilo do další práce.

Hana Hikelová: Eurostat ale patří k úřadům, který také měl problémy, šlo o dlouholeté praktiky, které byly kolem roku 99 až vlastně do té nedávné minulosti. Mělo jít o chybné zadávání zakázek bez výběrových řízení, nadhodnocené kontrakty a dokonce o jistá černá konta mimo kontrolu Evropské unie. Vedení Eurostatu bylo loni odvoláno, zjišťovala jste si nějaké podrobnosti k tomuto chování Eurostatu? K těmto praktikám, které tam údajně měly být několik let.

Host (Marie Bohatá): Já jsem měla jenom velmi zprostředkované informace a také při tom posledním setkání s představiteli Evropské komise jsme na to téma hovořili, ale pro mě bylo velmi důležité, jak Eurostat zvládal všechno po té odborné stránce a myslím si, že tady odvedl obrovský kus práce a já jsem z té spolupráce měla jenom vždycky ty nejlepší dojmy. Takže toto mě dosti překvapilo a jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne. Ale myslím si, víte, že pro pracovníky Eurostatu toto byla velmi nepříjemná zkušenost a já mám také nepříjemnou zkušenost za sebou, že se nám třeba podaří navázat nějak dobře spolu komunikaci.

Hana Hikelová: Budete ve své nové funkci nebo máte už informace o tom, jak moc budete třeba spolupracovat s Českým statistickým úřadem v té funkci viceprezidentky Eurostatu?

Host (Marie Bohatá): Tam je velmi úzká spolupráce mezi Eurostatem a národními úřady a myslím si, že právě v nastávajícím období půjde ještě o větší intenzitu a o vytvoření vlastně možná i nové dělby práce mezi Eurostatem a národními úřady, protože evropský statistický systém musí být schopný konkurence třeba s americkou statistikou, musí se zrychlit produkce statistických informací a bez nějakého novějšího uspořádání vztahů a právě té spolupráce by to bylo těžko možné.

Hana Hikelová: To znamená, že bude například tlak na to, aby ty národní statistické úřady fungovaly rychleji, přesněji?

Host (Marie Bohatá): Ano, ono půjde o způsob práce, jestli třeba některé ukazatele se budou vytvářet rovnou na evropské úrovni, což by bylo samozřejmě rychlejší, bylo by to také levnější, ale znamená to úplně jiný přístup k práci a půjde také o to, zvážit, jestli národní úřady budou stále produkovat všechny ty informace a vedle toho budou ještě evropské, anebo některé, třeba ty menší, z kapacitních a finančních důvodů se rozhodnou nějakou část té statistiky národní třeba vypustit, čili jsou to velká témata.

Hana Hikelová: A víte už, která třeba by mohla být vypuštěná? Mohla by přejít právě na tu jinou úroveň?

Host (Marie Bohatá): No, největší tlak na zrychlení produkce statistických informací přichází z Evropské centrální banky, je to logické v souvislosti s eurem, čili bude to většina těch makroekonomických charakteristik, které banka potřebuje.

Hana Hikelová: Říká nová viceprezidenta Eurostatu Marie Bohatá. Já vám děkuji a těším se opět někdy na slyšenou.

Host (Marie Bohatá): Děkuji, také se těším.

Situace v Afghánistánu, návrat našich vojáků

Hana Hikelová: Včera se z Afghánistánu vrátila první skupina českých specialistů, kteří se tam podíleli na operaci Trvalá svoboda. Jejich úkolem bylo provádění průzkumu v týlu protivníka, boj proti terorismu a bojové operace menšího rozsahu. Na letišti v Brně Tuřanech, kde přistáli, sledovala jejich návrat Zuzana Kopuletá z Českého rozhlasu Brno.

Zuzana Kopuletá : Kontingent speciálních sil Armády České republiky tvořilo 111 osob. Včera večer se vrátila první skupina. Na domácí půdě je přivítal zástupce náčelníka generální štábu Rostislav Mazurek. S výsledkem mise netajil spokojenost.

Host (Rostislav Mazurek): Mám tu čest uvítat náš kontingent, který se vrátil po zhruba šesti měsících nasazení v bojové operaci, ve své podstatě historické bojové operaci, kdy Armáda České republiky v tomto typu operace působila poprvé od konce druhé světové války. Jsem rád, že pan plukovník Páleník, jako velitel kontingentu svými kolegy, které tam měl úkoly splnil a podle hodnocení předběžných prvních hodnocení našich koaličních partnerů a zejména velitelství nadřízeného v prostoru operace byly tyto úkoly splněny na velmi, velmi dobře.

Zuzana Kopuletá : Jak poté doplnil psycholog kontingentu Jaroslav Zeman, zúčastnění náročnou situaci zvládali mimořádně dobře i po stránce psychické.

Host (Jaroslav Zeman): Většina těch problémů se ani netýkala mise, pokud vůbec nějaké byly, ale bylo to řekněme ve většině případů vztahové otázky, to znamená manželství a partnerství, která byla v ohrožení už před misí a ta mise fungovala spíš jako katalyzátor těch rozkladných procesů, ale i to byly výjimky.

Zuzana Kopuletá : Psycholog Jaroslav Zeman je navíc přesvědčen, že ani po návratu se u českých vojáků neprojeví žádné potíže.

Host (Jaroslav Zeman): Lidé od speciálních sil jsou lidé, kteří už když vstupují tady k této jednotce, tak jsou z psychologického hlediska vybíráni, testováni, procházejí náročným výběrovým řízením, to znamená jejich startovní čára nebo výchozí laťka je hodně vysoko. Z toho se můžeme odrazit potom při návratu, neboť u nich nepředpokládáme, že by se v nějaké plné síle rozvinul posttraumatický stresový syndrom nebo návratový syndrom, předpokládáme, že tito lidé dokáží tuto misi, tak jak ji absolvovali se svými kvalitami, zažít a ten návratový syndrom nerozvinout. To znamená, jsou to lidé na vysoké úrovni a nedomnívám se, že by v současné době byl někdo v aktuální krizi, z návratu se všichni těší a prožívají ho radostně, jako euforii.

Zuzana Kopuletá : Další skupiny českých specialistů se z Afghánistánu budou vracet ještě v neděli a v pondělí.

Hana Hikelová: Přímo v Afghánistánu je teď Petra Procházková. Petro, hezký den.

Petra Procházková : Dobrý den.

Hana Hikelová: Čeští specialisté ukončili svou misi v Afghánistánu, v horách pomáhali spojencům vyhledávat skrývající se bojovníky Talibanu a Al-Kajdy, jak vůbec podobné vojenské mise vnímá místní obyvatelstvo?

Petra Procházková : No, to je trošku složitá otázka, protože Afghánistán je rozčleněn na řadu takových území, kde je ten vztah k cizincům a k vojákům speciálně dosti různý, ale právě naši vojáci a ta spojenecká vojska působí již v těch kmenových územích na jihu a východě země a tam bych řekla, že je šeříky teda nevítali.

Hana Hikelová: To znamená, že se liší tak výrazně, že na tom jihu Afghánistánu skutečně ti vojáci, ať už jsou to čeští vojáci nebo obecně ti vojáci z operace Trvalá svoboda nejsou příliš vítání?

Petra Procházková : Myslím si, že nejsou příliš vítáni. Ono ostatně, je třeba si uvědomit, že Afghánci vůbec mají k cizím vojákům historicky velmi negativní vztah a jsou na každou uniformu velmi citliví, protože Afghánistán vlastně nebyl nikdy nikým dobyt a oni si na tom velmi zakládají, takže jsou na to prostě přecitlivělí, a to místní obyvatelstvo, které obývá ta území, kde probíhaly ty bojové operace nebo ty pátrací operace, tak je nejméně ze všech obyvatel z Afghánistánu naladěno na to, aby vítalo nějaké zahraniční vojáky.

Hana Hikelová: Mluvili jsme o účasti našich vojáků v operaci Trvalá svoboda. Dá se vůbec nějak v této chvíli hodnotit úspěšnost celé této operace, tedy nejenom těch našich vojáků?

Petra Procházková : No, je to velmi, velmi těžké. Oficiálně samozřejmě především americká strana operaci v Afghánistánu ve srovnání například s Irákem hodnotí poměrně úspěšně, ale právě v posledních týdnech se tady ta bezpečnostní situace významně zhoršila a to nejen na těch východních a jižních územích, ale i třeba tady v Kábulu. Takže o nějakém výrazném úspěchu já bych asi nehovořila, nic není ani důkazem, že jsou dopadeni ti hlavní aktéři ani vůdce, takže takový ten vrcholný úspěch, tak ten se zatím nepodařil, bombových útoků ve městech přibývá a Taliban je neustále roztroušen právě mezi místním obyvatelstvem tak, jak tomu bylo dřív, takže já bych o nějakém zásadním úspěchu nehovořila.

Hana Hikelová: Vy už jste to naznačila, že se v poslední době výrazně zhoršila ta bezpečnostní situace, zhoršila se na celém území Afghánistánu?

Petra Procházková : Bohužel se zhoršila skoro na celém území Afghánistánu, a to právě i v oblastech, kde vlastně žádné bojové operace neprobíhaly, a to je sever a západ země, i ty severní území už začaly být centrem útoků ani ne tak Talibanu, jako spíš občanů, kteří začínají sympatizovat s takovými těmi radikálnějšími názory, to je tady úplně zřetelně znát. A pak tady v Kábulu, Kábul byl pokládán za velmi bezpečné město, tak tady dochází k bombovým nebo raketovým útokům prakticky denně.

Hana Hikelová: Může Mezinárodní společenství dělat teď v podstatě něco jiného, než jsou třeba ty operace typu Trvalá svoboda, dá se ta situace v Afghánistánu teď řešit nějak jinak?

Petra Procházková : Já bych řekla, že určitě se dá paralelně řešit i jinak. To obyvatelstvo, které tady jaksi vyjadřuje určitou nechuť k přítomnosti zahraničních vojsk, ale i zahraničních humanitárních organizací třeba je právě znepokojeno tím, že ta slibovaná pomoc je příliš pomalá. Že není výrazně vidět zlepšení životní úrovně lidí, že prostě sem té pomoci jde málo, to si myslí místní obyvatelstvo, takže ta zásadní věc, která by, na kterou Afghánistán čeká, je daleko větší, masivnější pomoc a daleko rychlejší takový postup k civilizovanému životu. A pokud se toto nestane, tak Taliban neustále bude mít mezi místními obyvateli velkou podporu, jako tomu je dnes.

Hana Hikelová: Říká z Afghánistánu Petra Procházková. Takové byly alespoň některé události, které nás zaujaly v tomto týdnu.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: jap , hah , Zuzana Kopuletá , Petra Procházková
Spustit audio