Zámek Žleby má překrásnou zámeckou kuchyni. Na svou dobu byla velice moderní

23. červenec 2018

Středočeský Zámek Žleby má sice historii sahající do 13. století, ale dnešní romantickou podobu získal až v polovině 19. století zásluhou pánů z Auerspergu. Auesperkové Žleby vnímali jako výkladní skříň svého majetku. Na zámku tak nebyla nouze o bohaté hostiny v překrásných reprezentativních sálech. A na jídle se tu rozhodně nešetřilo. Zámek Žleby se proto pyšní jednou z nejkrásnějších zámeckých kuchyní, která byla navíc na svou dobu velmi moderní.

Zásoby jídla tu byly uchovávány v těch nejlepších podmínkách. Místní hluboké sklepy vedou do zbytků původního hradu z 13. století a nabízejí ideální klima pro skladování potravin. Zámecká kuchyň byla navíc vybavena nejnovějšími přístroji své doby.

Zámek Žleby se pyšní jednou z nejkrásnějších zámeckých kuchyní

Každý kuchyňská činnost měla svoji zvláštní, dokonale vybavenou místnost. „Jsou tu dvě pece, za nimi pak bourárna masa a také velká přípravna, která sloužila jako provozní zázemí tomu hlavnímu kuchyňskému provozu. A k vidění je tu třeba i předchůdkyně horkovzdušné trouby. K nejstarším zámeckým prostorám pak patří udírna,“ vyjmenovává zařízení kuchyně kastelán žlebského zámku Tomáš Řehoř.

Zámecká kuchyně je navíc vybavena jednou z nejrozsáhlejších sbírek cínového a měděného pocínovaného nádobí. Vedle klasických varných nádob, jako jsou hrnce, kastroly či pekáče, jsou zde i pečící plechy ze stejných kovů. A nechybí ani velké množství nejrůznějších forem na sladké pečivo, na cukroví a podobně.

Kuchyně na zámku Žleby je nejen prostorná, ale i příjemně chladná. A ti, co tu vařili, z ní navíc měli krásný výhled z oken. A dokonce ani pro vodu nemuseli chodit daleko, protože majitelé zámku nechali zřídit kašnu s pitnou vodou přímo v kuchyni.

V zámecké oboře můžete vidět bílé jeleny

Zámek ale není jedinou zajímavostí obce. Pozoruhodná je ve Žlebech také obora, která představuje jednu z lokalit, kde je chována vzácná bílá jelení zvěř. Objekt ve správě státního podniku Lesy České republiky má rozlohu 121 hektarů a leží jižně od obce Žleby v lesním komplexu navazujícím na zámecký park.

Jen pět minut chůze od zámku je dobře přístupná ukázková obora, kde jeleny nejen uvidíte, ale dozvíte se i vše o minulosti, současnosti a dalších plánech k zajištění prosperity této krásné zvěře.

Výběhy s muflony, daňky, jeleny sika, srnčí zvěří a divočáky vám pak představí další obyvatele našich lesů. K atraktivitě areálu navíc přispívají i sokolnické ukázky spojené s výkladem o problematice chovu a ochraně dravců.

https://www.zamek-zleby.cz/cs

Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři