Zámek ve Žďáře nad Sázavou představuje dílo Leonarda da Vinciho

4. březen 2019

Letos uplyne 500 let od úmrtí Leonarda da Vinciho. Byl to jeden z největších myslitelů, vynálezců, objevitelů i malířů své doby.

Dílo tohoto renesančního génia dodnes inspiruje matematiky, fyziky i umělce. Že je přitažlivé i pro dnešní dobu, dokazuje interaktivní výstava v prostorách žďárského zámku, kde si mohou návštěvníci na vlastní kůži vyzkoušet zrcadlové psaní, elektronické hry s Leonardovými obrazy, kladkostroj, létající stroj nebo tank a dokonce si postavit Leonardův skládací přenosný most.

Zrcadlová kresba

Mezi interaktivními exponáty je například anamorfní kresba – je nakreslená zrcadlově, roztažená doširoka a ohnutá do oblouku: „Doprostřed se postaví zrcadlový váleček, který nám obrázek ukáže, jak by vypadal v realitě,“ říká marketingová manažerka žďárského zámku Martina Sedláková.

K renesanční klasice od Leonarda da Vinciho patří vitruviánský muž – dokonalý tvar lidského těla, kolem něhož jde opsat kruh i čtverec. Díky přiloženému metru si může každý vyzkoušet postavit se do této pozice a přeměřit si, jestli je délka jeho roztažených paží skutečně stejná jako jeho výška.

Největší model

Největší model uprostřed výstavních prostor přináší hádanky, jakými jevy v přírodě se nechal Leonardo při svých vynálezech inspirovat. Kdo se trefí k tomu správnému, tomu se nahoře rozsvítí barevné světlo a stroj spustí i zvukový doprovod. Dá se tady nejen hádat a přemýšlet, ale i kreslit. Podsvícené stoly nabízejí překreslení nejznámějších Leonardových obrazů nebo návod krok za krokem, jak namalovat Monu Lisu. Tu si může každý také elektronicky dotvořit na třech tabletech podle své fantazie a přidat na zeď k ostatním Monám Lisám.

Výstavu Leonardo můžete ve žďárském zámku navštívit až do 30. dubna vždy od úterý do neděle od 9,00 do 17,00 hodin, pouze o jarních prázdninách je otevřeno i v pondělí.

Spustit audio