Zámek v Bělé pod Bezdězem se dočká opravy. Budou se restaurovat i renesanční fresky a dřevem vykládaný strop

23. leden 2019 11:05

Radnice v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku má velké plány s chátrajícím zámkem. Stavbaři už částečně opravili tzv. pětitraktovou barokní budovu a teď je nutné odvodnit nádvoří. Voda totiž podmáčela základy. A do rekonstrukce se letos může pořádně opřít, protože neprodloužila smlouvu nájemníkům, kteří na zámku dlouhá léta bydleli.

„Na arkádách severního paláce nám začaly padat klenby. Takže nahoře jsme zrušili byty, museli jsme tam dát táhla do podlah. Musíme část zámku staticky zajistit,“ popsal současnou situaci Josef Miler z Městských kulturních zařízení.

Do loňského roku podle jeho slov bylo v zámku i 30 bytů. „To znamená 30 koupelen a záchodů a to všechno teklo nějak do nádvoří, takže se bude muset dělat nová kanalizace,“ dodal Miler. Začne se pracovat i na zdejším arkýři. „Jsou tu renesanční fresky, takže součástí statického zajištění bude i restaurování fresek a renesančního stropu, vykládaného dřevem,“ plánuje Miler.

Na opravu zámku je letos připraveno 1,2 milionu korun. „ Z toho 530 tisíc půjde na obnovu kanalizace v jižním křídle,“ potvrzuje Iva Svobodová z bělské radnice.

V současné době město využívá asi 30 procent prostor zámku na výstavy a kulturní akce, zbývající prostory jsou zatím prázdné.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio