Zámek Horšovský Týn láká na výstavu kostýmů z filmů o Karlovi IV.

24. červenec 2016

Velkou výstavu kostýmů, doplňků a rekvizit ze tří českých filmů věnovaných Karlu IV. nabízí v těchto dnech státní hrad a zámek v Horšovském Týně na Domažlicku. Nechybí ani kostýmy z hudební komedie Noc na Karlštejně z roku 1973. Každý si určitě pamatuje nádherné oblečení Waldemara Matušky, Karla Högera, Miloše Kopeckého, Jany Brejchové nebo Vlastimila Brodského. Výstava potrvá do 2. října.

„Máme kostýmy z Noci na Karlštejně, ale i Slasti Otce vlasti a nový film Hlas pro římského krále, který se ještě nevysílal. A jako bonbónek pro filmové fajnšmekry budeme mít čtyři filmové projekce v našem zámeckém minikině, kde se budou promítat filmy na téma Karel IV., které se nikdy nedostaly do české produkce. Tři jsou holandské, ale budeme mít titulky, takže návštěvníci se budou moci v srpnu přijít podívat,“ láká návštěvníky kastelán Jan Rosendorfský.

Filmové výstavy jsou na zámku už tradicí, letos se výstava stala součástí roku oslav 700. výročí narození Karla IV. Právě Horšovský Týn patří podle kastelána ke Karlovským objektům, pražský arcibiskup a Karlův blízký spolupracovník Arnošt z Pardubic měl Horšovský Týn rád a zasadil se za jeho povýšení na město.

Výstava v Erbovním sále a dvou přilehlých sálech představuje na 50 kostýmů, dále paruky, korunky, pokrývky hlavy, nábytek a doprovodné informace či ukázky scénářů. Na své si přijdou i děti. Mohou skládat puzzle, soutěžit v kvízu, vyfotit se na královském trůnu nebo si navléknout drátěnou košili.

Karel IV. ve filmu - to je název výstavy, kterou nabízí zámek v Horšovském Týně na Domažlicku
Karel IV. ve filmu - to je název výstavy, kterou nabízí zámek v Horšovském Týně na Domažlicku
Spustit audio