Zámecký trezor v Opočně skrýval několik krabic s překvapením. Co v nich bylo?

5. leden 2020 10:25

Zámecký trezor v Opočně na Rychnovsku skrývá různé cennosti. Mezi nimi byly ukryté také těžké krabice a krabičky. Ty nedávno vybalil kastelán Tomáš Kořínek a k jeho překvapení v nich objevil několik stovek různých klíčů - starých i moderních. Jenže ani jeden z nich nebyl popsaný. 

Kolik je těch nalezených krabic?

„Jde o pět krabic různých klíčů, bohužel zatím ne u všech víme odkud jsou. Teď probíhá to, že jeden z pracovníků chodí po zámku a zkouší klíče k jednotlivým zámkům. Postupně je označuje a identifikuje abychom věděli který klíč kam patří," vysvětluje kastelán opočenského zámku Tomáš Kořínek.

Čtěte také

Jsou tu vidět klíče modernější, takové, jaké známe dnes. Ale nachází se tu i klíče historické a velké. Některé mají čísla.
„Klíče s čísly jsou většinou od vnitřních dveří. Pokud mají svá čísla podle inventáře z let 1904 až 1905, tak máme mnohdy nápadově, že by se mohlo jednat o klíč k místnosti s daným číslem. Ovšem ne vždy je to pravidlem."

Jedná se tedy o nález klíčů, takový železný poklad.
„Je to takový rébus. Bereme jednotlivé klíče a zkouší se dveře, kam patří. Takto se bere klíč po klíči."

Zámecký trezor v Opočně skrýval několik krabic s překvapením

Stojíme na arkádách před dveřmi, jenž se běžně neotvírají. Zarezlá klika a zámek, ke kterému snad bude pasovat jeden z nalezených klíčů. Zkusíme určit, který by to mohl být.

Čtěte také

„Podle zámku to jistě bude jeden z těch menších klíčů. Těch současných, které my dnes používáme, je tady opravdu velmi málo. Jedná se většinou o kovářské klíče, kde je ten problém, pokud chcete vytvořit další, náhradní klíč, tak musíte oslovit přímo kováře, aby vám udělal kopii. Nejde to v normálním zámečnictví," usmívá se Tomáš Kořínek.

Počítal vůbec někdo, kolik klíčů na opočenském zámku našli?
„Nepočítali jsme to. Bedýnky a krabičky s klíči jsou rozděleny podle druhů. Je to různé. Ale bohužel vůbec zatím nemám představu, kolik těch klíčů je."

Počet dveří a zámků v nich je na zámku v Opočně obrovský

„Ani celkový přesný počet zámků a dveří nevíme. Protože některé dveře jsou i dvojité. Za jedněmi se nachází hned další. Takže máme někdy radost, že jsme objevili ten správný klíč, ale po odemknutí dvěří se objeví hned další uzamčené dveře. A těm patří určitě jiný klíč," doplňuje kastelán Tomáš Kořínek.

Zámecký trezor v Opočně skrýval několik krabic s překvapením

Podle jeho představ by měly být všechny klíče identifikovány a popsány do začátku příští turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související