Zámecká věž ve Vranově nad Dyjí se po rekonstrukci vůbec poprvé otevře návštěvníkům

4. únor 2020 10:00

Středověkou věž na zámku ve Vranově nad Dyjí obepíná lešení. Dělníci ji opravují, aby mohla být poprvé zpřístupněná veřejnosti. Pokud to dovolí počasí, první návštěvníci na novou vyhlídku vystoupají v létě. Do okolí se s nimi bude dívat i plechový rytíř.

Kastelán zámku Vranova nad Dyjí Radek Ryšavý stojí na provizorní plošině, kterou dělníci umístili do jednoho z pater středověké věže. Schody a trámy napadl dřevokazný hmyz a houby. Vše se proto musí vyměnit. „Schodiště bylo napadeno červotočem a tesaříkem. Než rekonstrukce začala, červotoče bylo dokonce slyšet, jak chroupá dřevo, to bylo neuvěřitelné. Teď už máme ale nově zanesené trámy. Je to krásné jedlové dřevo. Ručně otesávané, protože jsme chtěli, aby věž v interiéru měla co nejpřesvědčivější podobu z konce 15. století.“

Na vrcholu 24 metrů vysoké věže bude nová vyhlídka. Spolu s návštěvníky se bude do Národního parku Podyjí rozhlížet i železný rytíř. Ten zatím leží oprýskaný vedle zámecké pokladny.

„Je to třímetrový železný plát, který byl z obou stran pomalován heraldickou figurou. Byl naposledy upravován před 40 lety, teď už je to jen rezavá deska s několika nepříliš zjevnými konturami.“

Zámek ve Vranově nad Dyjí

Stejně jako věž, tak i rytíř budou nejvíce podobné svému originálu. Zjistit, jaké měl kdysi barvy, nebylo podle kastelána Radka Ryšavého vůbec snadné. O radu poprosil i svého předchůdce Karla Janíčka. „Vzpomněl si dokonce, kdo toho rytíře tehdy opravoval. Velmi mě překvapil, protože řekl, že k tomu ještě něco má. Volal mi asi za hodinu, že našel složku, kde je kompletně barevné provedení jako předloha pro malbu rytíře,“ vysvětluje kastelán zámku.

„Rytíř by měl být červeno-stříbrný, což je ta správná heraldická barva. Nikoliv bílá, ale stříbrná. Je to rytíř v plné zbroji, který drží kopí, má přilbici s chocholí a erbovní štít.“ Návštěvníci budou moct nahlédnout také do vězení, které se nacházelo v nejnižším patře věže. Skrze něj by měli o letních prázdninách vystoupat až na vrchol.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související