Zakázaný autor, iniciátor Charty 77, politický vězeň a nakonec světový státník. Václav Havel by oslavil 85. narozeniny

Někdejší disident a politik se narodil5. října 1936. Pocházel ze známé pražské podnikatelské rodiny a život zasvětil boji s totalitní komunistickou mocí. Proslavil se ale také jako dramatik a spisovatel. Už na začátku šedesátých let pracoval v pražském Divadle Na Zábradlí, pro které napsal první větší hru – Zahradní slavnost.

Před letošním 21. srpnem jsem řekl, že ještě nenastal okamžik, kdy jde o vše a je třeba vložit do hry celé své srdce. Mám pocit, že takový okamžik nadešel dnes.

Takhle mluvil Václav Havel během sametové revoluce k demonstrantům na pražské Letné v listopadu 1989. Občany tehdy vyzval ke generální stávce.

Od disidenta k prezidentovi

V prosinci stejného roku se stal Havel posledním československým prezidentem a v roce 1993 i prvním českým. Jeho cesta do čela svobodného demokratického státu ale nebyla snadná. „Režim ovlivnil celý můj život, jako objekt třídního boje jsem nemohl studovat,“ vyprávěl v dokumentárním cyklu BBC Zapomenutý svět komunismu.

Václav Havel byl vnuk stavitele paláce Lucerna Vácslava Havla a jeho strýcem byl zakladatel filmových ateliérů na Barrandově Miloš Havel. Začínal jako technik a kulisák v pražském divadle ABC, potom nastoupil do Divadla Na zábradlí, kde začal psát své hry. Během několika sezon se z něj stal uznávaný dramatik. Hry disidenta a později prezidenta se doteď uvádějí po celém světě.

Čtěte také

Dramatik na kazetě

Po srpnové okupaci Československa v roce 1968 se Havel stal zakázaným autorem. V době normalizace inicioval vznik Charty 77. V osmdesátých letech namluvil na kazetu hru Pokoušení – včetně ženských postav a inscenačních poznámek. Stejně se na kazetách dochovala Asanace.

Nahrávky Václav Havel vytvořil nejen kvůli dalšímu šíření mezi svéátele, ale také z obavy, že by mu čerstvě dopsaný text mohla zabavit Státní bezpečnost. „Já jsem celý život psal takové hry, které spíš otázku smysl otevírají tím, že líčí nesmysl,“ shrnul dramatik svoji tvorbu v dokumentu Andreje Kroba.

Významná společenská autorita

V listopadu 1989 Václav Havel spoluzakládal Občanské fórum. Po pádu komunismu mělo Československo díky němu mimořádně dobré vztahy se Západem. Do země přijel americký prezident George Bush starší nebo papež Jan Pavel II. A Havel zase jako první představitel státu zpoza bývalé železné opony vystoupil v americkém Kongresu.

Václav Havel zemřel 18. prosince 2011 ve věku 75 let.

Spustit audio

Související