Zahrádka na Benešovsku ukrývala pohádkový poklad. Devadesátiletý senior objevil mezi cibulí hrnec plný peněz

8. březen 2019 06:45

Devadesátiletý Miroslav Jurníček z Čeliva na Benešovsku našel na své zahradě doslova pohádkový poklad. Přímo mezi cibulí objevil zakopanou nádobu. V ní bylo ukrytých 583 zlatých a stříbrných mincí z poloviny patnáctého století. Nálezce poklad odevzdal a ve čtvrtek za to dostal odměnu.

„Druhý den ráno jsem vzal kovové hrábě a v tom místě jsem hrábl. Nic. Hrábl jsem ještě jednou a najednou jsem jich tam uviděl asi pět. A povídám: Á, tady něco je. Pak jsem hrábl ještě jednou a už jsem narazil na ten poklad,“ přibližuje pro Český rozhlas Region.

„Na to, že jsem tak starý, jsem byl překvapený radostí. Byl jsem z toho celý pryč,“ doplňuje Jurníček.

Podle syna Zdeňka se trefili zrovna vedle hrníčku, ve kterém se ukrývaly zlaté a stříbrné mince. „Vršek se uloupl a vyjelo dalších čtyři nebo pět mincí, tak jsme to pak nechali být,“ vzpomíná s tím, že následně informovali příslušné úřady. „Měli největší radost, že si mohli zdokumentovat ten výběr ze země,“ dodává.

Devadesátiletý Miroslav Jurníček z Čeliva na Benešovsku našel na své zahradě pohádkový poklad

Půda tím prý Miroslavu Jurníčkovi poděkovala za péči, kterou jí věnuje. „Tento poklad mi vynahradil, že loňský rok nebyl kvůli suchu tak úrodný,“ doplňuje.

Devadesátiletý senior také prý přemýšlí, kdo tam mohl poklad zanechat. „Leží mi to v hlavě, chtěl bych to zjistit. Mám ale podezření, jestli to nebyl nějaký poberta, tedy zloděj,“ odhaduje.

Po svém políčku teď pořád chodí s očima sklopenýma k zemi a rozhlíží se, zda neuvidí ještě něco dalšího z pohádkového pokladu.

Mince očistili a uložili do Muzea Podblanicka. „Máme tady takzvaný depot z Čeliva nebo jak se lidově říká poklad,“ ukazuje ředitel muzea Radován Cáder.

V zakopané nádobě bylo ukrytých 583 zlatých a stříbrných mincí z poloviny patnáctého století.

Jedna z mincí je pražským grošem Václava IV. „Je to poklad, řekněme, z poloviny 15. století. Z doby neklidu, krize a tomu odpovídá i to jeho složení. To znamená je tvořen jednak pražskými groši a takzvanou drobnou mincí, což jsou především feniky,“ vyjmenovává.

„Je to svým rozsahem největší nález na Podblanicku z této doby. Za tento depot by se dali pořídit dva koně, dva meče, šest krav, jedenáct prasat nebo 17 párů škorní,“ přibližuje. Poklad bude veřejnosti vystaven na podzim.

Spustit audio