Žádné nové inscenace. Letošní 47. sezona HaDivadla se ponese ve znamení Nerůstu

1. listopad 2021

7. října proběhlo představení 47. sezony jedné ze tří scén Centra experimentálního divadla v Brně, HaDivadla. Letošním mottem je Nerůst.

Po úvodních slovech uměleckého šéfa Ivana Buraje následovala krátká přednáška environmentalisty, ekologického ekonoma a lektora organizace NaZemi Tadeáše Žďárského. Ten v přenášce představil základní myšlenky politického, ekonomického a sociálního hnutí, kterým nerůstové hnutí je. Teorie nerůstu zdůrazňuje potřebu snížit globální spotřebu a produkci. Prosazuje sociálně spravedlivou a ekologicky udržitelnou společnost. Hodnotou podle nerůstové teorie není indikátor prosperity hrubého domácího produktu, ale sociální a environmentální blahobyt.

Nerůstová teorie klade důraz na péči, komunity, sdílení, otevřenost a vstřícnost. V HaDivadle chtějí letos společně s diváky hledat odpovědi na to, jak tvořit šťastně, jak uvidět nesamozřejmost světa, jak zacelit protrhané hráze výkonnosti, zkrátka: jak nerůst.

Sezona bez nových inscenací

V této sezoně nebudou herci a divadelní tvůrci zkoušet žádné nové inscenace. Premiérována byla a budou představení, která vznikala a byla připravována v době uzávěr a karantén v loňské sezóně nesoucí název Adaptace. Konkrétně se jedná o inscenaci Moby Dick (režie Rastislav Ballek, premiéra 7. září 2021), dále o inscenaci Zeď v režii Kamily Polívkové (premiéra 16. října 2021) a připravovanou premiéru inscenace Jiřího Austerlitze Po celou dobu představení probíhá představení (naplánovanou na 20. listopadu 2021).

Vedení divadla, herecký soubor i další zaměstnanci divadla ještě nikdy nebyli tak dlouho bez kontaktu s jednotlivými inscenacemi. Postupný návrat do uměleckého provozu i téma letošní sezony vedly k tomu, že se v HaDivadle rozhodli nové inscenace nepřidávat, ale pracovat s těmi představeními, která mají k dispozici. Pomocí tvůrčích intervencí do existujícího repertoáru mají po celou dobu sezony vznikat nové, jedinečné verze existujících inscenací. K těmto akcím byli přizváni tvůrci původních inscenací jako Jiří Havelka, Miroslav Bambušek či Kamila Polívková. Zásahy, změny či doprovodný program k inscenacím navrhnou také herci a další členové souboru HaDivadla.

Nejen to, jak může nerůstová strategie ovlivnit fungování umělecké instituce, vysvětlují umělecký šéf Ivan Buraj, dramaturg divadla Matěj Nytra a intendantka divadla Anna Stránská. Poslechněte si rozhovor!

autor: Bernardeta Babáková
Spustit audio

Související