Začínají prázdniny. V Beskydech je nedostatek lyžařských instruktorů

Individuální hodiny určené především dětem jsou na mnoha místech i několik týdnů dopředu vyprodané.

Lyžařské školy v Beskydech se často potýkají s nedostatkem instruktorů.

Projevuje se to zvláště v období jarních prázdnin, které ode dneška začaly také ve Zlínském kraji.

Teplo lyžování neruší. Na sjezdovkách v kraji jsou desítky centimetrů sněhu

Lyžařský areál ve Stupavě

- I přes pokračující oblevu jsou ve většině zimních středisek ve Zlínském kraji stále dobré podmínky pro lyžování. Na svazích leží desítky centimetrů technického a přírodního sněhu, na sjezdovky mohou lidé stále vyrazit i do některých níže položených areálů.

Podle instruktorů dítě při výuce lépe reaguje na cizího člověka než na rodiče. Jak potvrdil majitel lyžařské školy ve Ski areálu u Sachovy studánky Tomáš Heidrich, zájem o výuku roste už několik let. Aby předešli nedostatku instruktorů, poptávají vyučující už v září.

Když jsou ale třeba jihomoravské jarní prázdniny, anebo právě začínající zlínské, tak by měli rodiče objednávat výuku alespoň týden dopředu. Kdo přijede až v sobotu nebo v neděli ráno, tak školu nesežene, protože učitelé nejsou.

Platí, že čím blíž je ski areál k velkému městu, tím lépe se provozovatelům lyžařských škol shánějí instruktoři. Například na Bílé, kam to mají studenti z Ostravy jen kousek, je instruktorů vždy dostatek. Hůř jsou na tom ale malá střediska na Horní Bečvě nebo ve Velkých Karlovicích.

Zájem je i o hromadnou výuku. Skupinové kurzy pořádá například vsetínské středisko volného času Alcedo, vyprodané jsou dlouho dopředu.

Stále ale platí, že individuální výuka převažuje nad skupinovou. A to i přesto, že se ceny za hodinu pohybují kolem pěti set korun, a to i za předškoláky.

autor: Gabriela Hykl

Související