Začíná Nový rok stromů, 80 let od konference ve Wannsee a záhadné hebrejské nápisy na Moravě

16. leden 2022

Nastal čas objímat stromy? 80 let od konference ve Wannsee. A záhada hebrejských nápisů v Kurovicích.

Když kvetou mandloně

Kdo nestihl pořádně oslavit příchod nového roku, nemusí zoufat. 17. ledna totiž začíná ještě židovský Nový rok stromů. Svátek, v hebrejštině Tu bišvat, má starobylé kořeny, ale také moderní ekologické podoby. Významem stromů v Hebrejské bibli se zabývá religionistka a judaistka Věra Tydlitátová ze Západočeské univerzity. O svátku Tu bišvat s ní natáčela Daniela Brůhová.

Co přesně se o Tu bišvatu slaví? Jak oslava vypadá? A proč se během svátku vysazují v Izraeli nové stromy? Poslechněte si rozhovor s Věrou Tydlitátovou.

O konference u Wannsee uplynulo už 80 let

U jezera Wannsee nedaleko Berlína stojí nádherná vila s romantickým výhledem. A přece se takové místo stalo svědkem jedné s nejvražednějších schůzek nacistických pohlavárů. Právě tady se jednalo o „konečném řešení židovské otázky“. Od tohoto okamžiku uplyne 20. ledna 80 let. Na podrobnosti se ptala Anna Jurečková ředitele Institutu Terezínské iniciativy Tomáše Krause.

Jakou úlohu hrál při konferenci Reinhard Heydrich? A jak to, že dnes víme přesně, jak přísně tajná schůze probíhala? To vše prozrazuje v dalším příspěvku Tomáš Kraus.

Neznámé hebrejské nápisy ve středověké tvrzi Kurovice u Holešova

Ještě přes několika lety hrozilo, že se stará kamenná tvrz v Kurovicích nedaleko Holešova rozpadne a její tajemství zůstanou neobjevená. Naštěstí se objektu ujala parta nadšenců a ve spolupráci s odborníky ji začala opravovat. Při práci v jednom ze sálů odkryli dělníci neznámé nápisy. Kde se ve zdi vzaly a co v nich stojí? Leona Matušková zjišťovala podrobnosti přímo v Kurovicích, u holešovského historika Karla Bartoška.

Odkud Židé do Kurovic přišli? A jak přispěli k tomu, že se nedaleký Holešov v 2. polovině 17. století stal významným centrem židovského života?

Poslechněte si celý Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio