Začala Tříkrálová sbírka. Na Zlínsku vyjde do ulic přes dva tisíce skupin koledníků

3. leden 2018

Ve Zlínském kraji do ulic vyrazí zhruba dva tisíce čtyři sta skupinek koledníků. Je to podobné číslo jako loni, kdy se v kraji vybralo přes třináct milionů korun.

V celé České republice se loni vybralo téměř sto čtyři a půl milionu korun. Od roku 2000, kdy začala, je to celkem jedna miliarda a sto třicet milionů.

Pětašedesát procent vybrané částky se použije na pomoc v obci nebo jejím okolí, kde dárci peníze věnovali. Dalších 15 procent sumy putuje na projekty v diecézi, pět procent na celostátní projekty a desetina na zahraniční pomoc. Zbývajících pět procent připadne na náklady a režii sbírky.

Charity nesmí peníze použít na provoz, ale skutečně na přímou pomoc seniorům, rodinám, sociálně slabým a podobně.

Například v Uherském Brodě chtějí peníze na podporu služby, která pomáhá seniorům zvládat jejich samotu, ale také zafinancují dluhové poradenství. V Uherském Hradišti plánují nakoupit pomůcky pro domácí hospicovou péči, nebo spolufinancovat výstavbu Nízkoprahového centra pro osoby bez přístřeší.

Sbírku doprovází speciální akce. V Uherském Hradišti zítra oficiálně zahájí sbírku příjezdem tří králů na koních před radnici na Masarykově náměstí.

Známá je také Tříkrálová zabíjačka u zlínského kostela na Jižních svazích.

autor: pes

Související