Za zápach nad Krušnými horami mohou litvínovské provozy, říkají němečtí vědci

28. březen 2012

Už několik let si obyvatelé saské části Krušných hor stěžují na zápach, který k nim přichází od českých sousedů. Kvůli tomuto problému se uskutečnilo nesčetně česko-německých setkání na různých úrovních, bylo vyměněno několik dopisů mezi českými ministry a ministry saskými i spolkovými.

Česká strana vždy zodpovědnost za nepříjemný zápach odmítala, jak ale napsal deník Freie Presse, skutečnost je jiná. Vědci z Leibnizova institutu pro výzkum troposféry (Leibniz-Instituts für Troposphärenforschung), totiž zjistili, že zápach mají na 90 procent na svědomí průmyslové podniky v Litvínově.

Možná jste v českých médiích slyšeli nebo četli o bezuchém králíčkovi, který se narodil v jedné malé saské ZOO. Jeho odlišnost, za kterou stála genetická vada, z něj mohla udělat další zvířecí hvězdu, jako byl medvídek Knut nebo šilhavá vačice Heidi. Bohužel, právě sláva králíka zahubila. Přesněji řečeno kameraman, který chlupáče nedopatřením zašlápl, když o něm točil reportáž. Hlodavcova kariéra tím ale nekončí. Jak nyní uvedl deník Sächsische Zeitung, přírodovědci ho chtějí vycpat. Ovšem ne proto, aby ho ukazovali veřejnosti, ale jak důkaz neobvyklé genetické vady.

Svatby na míšeňském hradě Albrechtsburg budou prý k nezaplacení, a to doslova. Vedení města totiž zvedlo poplatek za sňatek ve starobylém hradním areálu na dvě stě euro. Dosud se tu platilo od čtyřiceti dvou do osmdesáti euro. Dvouseteurový poplatek je v rámci Saska rekordní. Na jiných zámcích a hradech zaplatí snoubenci většinou kolem 50 eur. V Míšni vzbudilo zvýšení poplatku odpor. O svatby na Albrechtsburgu je veliký zájem a každá taková svatba znamená výdělek pro restauratéry, kadeřníky, fotografy, taxikáře. Ve městě panují obavy, uvádí Sächsische Zeitung, že vysoký poplatek učiní sňatkům a tedy i zakázkám pro místní podnikatele přítrž. Vedení hradu se proto chce s městskou radou dohodnout na opětovném snížení platby.

A ještě jedna zpráva ze Saska. Minulý týden se v Drážďanech konal už sedmý ročník podnikatelského fora Denkfabrik Sachsen. Zúčastnil se ho i náš prezident Václav Klaus. Spolu se saským ministerským předsedou Stanislavem Tillichem forum zahájil a přednesl referát o budoucnosti Evropské unie. Jak si premiér Tillich napsal na svůj facebook, pohovořit si s Václavem Klausem prý bylo velmi zajímavé.

Spustit audio