Za třetí nejhezčí historické město je v České republice považováno Uherské Hradiště

30. květen 2014

Uherské Hradiště je třetím nejhezčím historickým městem v České republice. To je závěrečný verdikt poroty odborníků, kteří rozhodovali, komu ze čtyřiceti účastníků soutěže udělí Cenu za nejlepší přípravu a realizaci programu regenerace městských památkových zón a městských památkových rezervací.

Soutěž vyhlašuje ministerstvo pro místní rozvoj, kultury a životního prostředí a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Uherské Hradiště bylo už jen krůček od vysněného vítězství, ale i umístění v první trojici nejkrásnějších historických měst považuje za velký úspěch. "Je to ocenění dlouholeté práce lidí, kteří se památkami ve městě zabývají," potvrdila místostarostka Hana Doupovcová.

Městská památková zóna byla vyhlášena v roce 1992 a rozkládá se na čtyřiceti hektarech. Centrem jsou dvě středověká náměstí spojená prostřední ulicí. Památková zóna kopíruje středověké a barokní opevnění města. V průběhu uplynulých patnácti let se Uherské Hradiště změnilo doslova k nepoznání. "V minulém století se bouraly celé části městské zástavby, čímž vznikly ve městě proluky," upřesňuje místostarostka Hana Doupovcová.

Ve velmi zchátralém stavu se po revoluci nacházela kaple svaté Alžběty, která byla opravdu velmi zdevastovaná. "Ta také patřila k prvním rekonstruovaným objektům. Opraven byl ale také Františkánský kostel nebo klášter Židovská synagoga," říká Hana Doupovcová. Druhou nejnáročnější rekonstrukcí byla Reduta, tedy část Jezuitských kolejí.

Do inovací historických objektů jdou jak státní prostředky, tak prostředky ze samosprávy, i peníze jednotlivých vlastníků nemovitostí. Od roku 1995 do roku 2005 bylo proinvestováno zhruba půl miliardy korun.

Spustit audio