Za smrtelnou nehodu na dálnici na Kroměřížsku šest let. Opilý řidič si ji nepamatuje

26. červen 2018 12:15

Okresní soud v Kroměříži dnes uložil řidiči Jakubu Novákovi šest let vězení za loňskou tragickou nehodu na sjezdu z dálnice D1 u Hulína na Kroměřížsku.

Při nehodě zahynul spolujezdec, další dva utrpěli vážná zranění. Třiadvacetiletému Novákovi, který podle obžaloby sedl za volant opilý, hrozilo až osm let vězení. Také on utrpěl při nehodě zranění, její okolnosti si podle svých slov nepamatuje.

Soud Novákovi zakázal na devět let řízení, pozůstalým musí zaplatit jako nemajetkovou újmu tři miliony korun. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný i zmocněnec poškozených si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Podle předsedy senátu Karla Rašína byla vina obžalovaného na základě provedených důkazů jasná. "Žádné pochybnosti nejsou. Trest nelze považovat za nepřiměřeně přísný. Nejsou zde žádné polehčující okolnosti," uvedl Rašín ve zdůvodnění rozsudku.

Soud podle státního zástupce Rudolfa Mlýnka velice citlivě vyhodnotil všechny okolnosti případu a rozhodl přiměřeně. "S rozsudkem souhlasím. Sebereflexi neměl obžalovaný vůbec žádnou. Omluva, jak jsme slyšeli, nepadla žádná," řekl Mlýnek. Obžalovaný Novák odmítl rozsudek komentovat. Jeho obhájce Petr Velínský očekával trest o něco mírnější.

Nehoda se stala loni v únoru. Státní zástupce Rudolf Mlýnek uvedl, že v době nehody měl Novák v krvi nejméně 1,53 promile alkoholu. Rychlost vozu Renault Mégane před nehodou byla podle něj minimálně 140 kilometrů v hodině. Vůz se při snaze o opuštění dálnice po najetí na nerovnost převrátil a vznesl do vzduchu, kde se několikrát přetočil. Po nárazu do betonového mostku přeletěl svodidla a narazil do svahu.

Devatenáctiletý spolujezdec na předním sedadle utrpěl podle znalce soubor těžkých zranění, která byla svou povahou smrtící. S těžkými zraněními, která si vyžádala hospitalizaci, vyvázli z nehody další tři členové osádky vozidla. Jeden z nich, který podle spisu seděl na zadním sedadle, má dodnes psychické problémy. Podle žalobce je odkázán na cizí pomoc a ani v budoucnu se o sebe asi nebude moci sám postarat.

Obžalovaný Novák tvrdil, že neví, zda vůz skutečně řídil a nehodu způsobil. Po požití alkoholu ho prý trápí výpadky paměti. Přesto u hlavního líčení vyjádřil lítost. Připustil také, že havarované auto bylo jeho, občas ho ale údajně půjčoval známým. Jeden ze spolujezdců u soudu uvedl, že vozidlo řídil právě Novák.

autor: Libor Netopil | zdroj: ČTK

Související