Za otravy metanolem padly před pěti lety dva doživotní tresty. Téměř 50 lidí zemřelo a desítky mají doživotní následky

21. květen 2019 15:00

Otravy falšovanými lihovinami, k jejichž výrobě byl použit jedovatý metanol, patří mezi nejhorší neštěstí, které v posledních desetiletích postihly Českou republiku. Poprvé v novodobé historii byla vyhlášena i částečná prohibice.

Dnes je to přesně pět let od uložení dvou doživotních trestů v kauze metanol. Rozsudky si u zlínského krajského soudu v roce 2014 vyslechli míchači falešných alkoholických nápojů Tomáš Křepela a Rudolf Fian. Kvůli otrávenému alkoholu zemřelo v Česku 48 lidí. Desítky osob mají trvalé následky, jsou těžce postižení a řada z nich oslepla.

„Společensky jsem úplně odepsán… Já bych jim přál, aby se napili a oslepli, tož co, ať jdou sedět doživotně, já bych je zavřel někde do dolů,“ takto mluvili poškození otráveným alkoholem v březnu roku 2014 v průběhu hlavního líčení. Mnozí mají do dnes trvalé následky. 48 lidí konzumaci otráveného alkoholu nepřežilo. Jedná o druhou nejhorší katastrofou od vzniku samostatného českého státu. Více obětí si už vyžádaly jen povodně v roce 1997.

03126361.jpeg

Jména Tomáš Křepela a Rudolf Fian se objevila v souvislosti s výrobou otráveného alkoholu v médiích poprvé tři týdny poté, co 3. září 2012 v Havířově zemřel na otravu první člověk. Dnes je to 5 let od doby, kdy zlínský krajský soud uložil těmto dvěma hlavním organizátorům doživotní tresty. Křepela s Filanem na přelomu srpna a září 2012 vyrobili 10 tisíc litrů směsi metanolu a etanolu, která se prostřednictvím dalších lidí dostala do velké části Česka.

„Je zjevné, že se jedná o věc, která měla pro celou Českou republiku fatální následky, tolik úmrtí v rámci jedné trestné činnosti já alespoň jsem nezaznamenal a myslím, že v historii justice takové hrozné následky zaznamenány nebyly,“ shrnul před pěti lety předseda senátu Radomír Koudela. V září roku 2012 musela na vlnu úmrtí vláda dokonce reagovat částečnou prohibicí. Vlastní opatření dočasně zavedly i Slovensko, Polsko nebo Rusko, vzpomíná tehdejší státní zástupce Roman Kafka, který kauzu metanol dozoroval.

Metanolová kauza - schéma cesty smrtící směsi

„ Celá ta trestní věc samozřejmě byla atypická. Rozsahem, celostátními dopady a obrovskými následky. V podstatě celostátním ohrožením drtivé většiny lidí v této zemi. Kdy si nemohl být téměř nikdo jistý životem a zdravím. To znamená, že si to vyžádalo samozřejmě velké náklady ze strany státu a velké opatření ze strany státu. V tomto smyslu to určitě obdoby v České republice nemá. To, že obdobná opatření musela být přijata v některých zahraničních zemích, třeba Pobaltí a podobně, nebo v Rusku, kde byly obdobné metanolové kauzy, to ano, ale v u nás bez pochyby ne,“ popsal Kafka.

Dalších pět mužů obžalovaných v této větvi případu si odpyká tresty v rozmezí od sedmi do devíti let. Hlavní distributor Jiří Vacula, který svým svědectvím pomohl případ objasnit, byl rozsudkem z května 2014 odsouzen za obecné ohrožení na 15 let vězení. Soudy kvůli metanolu ale stále pokračují, naposledy letos v březnu olomoucký vrchní soud rozhodoval o odvoláních v takzvané ostravské větvi.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související