Za medvěda devadesát tisíc. Kraj vyplácí odškodnění za řádění šelmy, povolení k odstřelu platí

Zlínský kraj vyplatí odškodné prvním sedmi žadatelům, kterým na Valašsku způsobil škody medvěd.

Chovatelé dostanou téměř devadesát tisíc korun.

Od září do listopadu usmrtil medvěd na šedesát kusů ovcí, koz, drůbeže a králíků. Poškodil také včelstva, úly a další majetek. Žadatelů o odškodné je celkem dvacet sedm, celkové škody jsou asi 440 tisíc korun.

Ne jeden, ale asi tři. Medvědů v Beskydech je víc, jeden se dnes objevil u Pusteven

Odlitek medvědí stopy

Při stopování  šelem pomůže sníh i desítky fotopastí, které monitorovaly okolí odchytové klece.

Zlínský lidovecký hejtman Jiří Čunek připomněl, že platí povolení k odchytu i odstřelu medvěda. „Teď je medvěd v Moravskoslezském kraji nebo na Slovensku. Podle odborníků se ale bude chovat stejně, i když se probudí ze zimního spánku,“ řekl Čunek.

Lidé mají na náhradu škody, způsobené zvláště chráněnými živočichy, nárok ze zákona. Peníze dává stát prostřednictvím kraje. Žadatel musí podat žádost do deseti dnů od zjištění vzniklé škody a také dodat protokol o ohledání veterinárním lékařem a stanovisko příslušného orgánu ochrany přírody, kterým je obec s rozšířenou působností. Pokud se škoda stane na území chráněné krajinné oblasti, je příslušným orgánem Agentura ochrany přírody a krajiny.

Medvěd se na Vsetínsku choval netypicky, chodil do blízkosti lidských obydlí a ztrácel plachost. Ochránci přírody na něj nastražili odchytovou klec, medvěda se však nepodařilo přilákat. Na zvíře číhal i odborník na uspávání velkých šelem, veterinář Lukáš Pavlačík ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem, na medvěda však nenarazil.

autor: pes
Spustit audio

Související