Z Pustého hrádku uvidíte nejvýše položený královský hrad Kašperk z ptačí perspektivy

6. únor 2020

Středověký hrad Kašperk na Šumavě můžete společně s úchvatným panoramatem šumavských vrcholků pozorovat z výšky. Z takzvaného Pustého hrádku na Zámeckém vrchu, který se tyčí naproti hradu ještě o několik metrů výš - ve výšce 920 metrů nad mořem. Takovou vyhlídku nikde jinde nenajdete.

Vyrazit na ni můžete kdykoli, i mimo turistickou sezónu. Pohled na hrad v období, kdy není obležený turisty, nabízí úplně jiný zážitek. Jako byste se na okamžik přenesli v čase do dob zlaté éry hradu.

Hrad Kašperk nechal postavit náš slavný panovník Karel IV. jako královský hrad sloužící pro správu obchodních stezek se sousedním Bavorskem. Jak se časem vyvíjely palné zbraně, musel se postupně zdokonalovat i obranný systém hradu. Hradby se postupně zvyšovaly, což je na obvodových zdech patrné dodnes.

V 15. století musela být obrana opět zdokonalena. Hrad se rozrostl o další objekty i na protější, o několik desítek metrů vyšší vrch. Na něm vyrostlo opevnění pro dělostřeleckou baterii. S postupem dalších století, kdy hrad pozbyl většího významu, okrajové stavby včetně obrany na Zámeckém vrchu, pustly.

A tak přišlo ke svému jménu dnešní vyhlídkové místo Pustý hrádek. Výhled nabízí opravdu úžasný. Paradoxně z něj uvidíte také náš nejvýše položený královský hrad z výšky. Jako byste se nad ním vznášeli ve vzduchu. Ve výhledu nebrání dokonce ani stromy.

Jediné, co vám může zkazit plány na pozorování a pořízení exkluzivních, skoro leteckých fotografií, je počasí. V době našeho natáčení byl hrad komplet v mlze. Na Pustém hrádku to navíc dost foukalo, přece jen leží ve výšce 920 metrů nad mořem. Pro srovnání: nádvoří hradu Kašperk je ve výšce 886 metrů.

I mezi stromy působí hrad impozantně

Po chvíli se ale mlha částečně rozpustila a hrad Kašperk se ukázal jako na dlani. Úchvatný zážitek neuvěřitelného výhledu umocňuje za dobrého počasí velká část Šumavy, kterou z Pustého hrádku můžete také vidět. K orientaci v kopcích vám poslouží dva panoramatické panely s vyznačením jednotlivých šumavských vrcholků.

Pustý hrádek je na rozdíl od Kašperku přístupný celoročně a zdarma. Výlet se proto vyplatí i v zimě, kdy šumavské lesy pokrývá sníh a krajina působí poklidným dojmem. Na Pustý hrádek se od hradu dostanete po žluté turistické trase.

autor: Pavel Halla
Spustit audio