Z pohledu nadšence: Nevadí, že lidé chápou Moravu jako ráj alkoholu a dobrého jídla

16. červenec 2018

Jak praví anekdota: Reportér v Praze na ulici se ptá lidí, co říkají na to, že alkohol ročně zabije 1 000 Čechů. Jeden z dotazovaných mu odpovídá: „Mně to nevadí, já su Moravák!“

Morava se prezentuje jako vinařská oblast, země slivovičky a dobrého jídla. Ovšem není to tak trochu na škodu? Jan Záhora se propagaci Moravy věnuje již řadu let a tvrdí, že bychom toho měli naopak využít. Největší rezervu v propagaci Moravy vidí pak v samotných obyvatelích našeho regionu.

Krojovaný pár z Valašských Klobouků

„Jeden můj kamarád provozuje čerpací stanici na dálnici a říká, že není potřeba se s tím vůbec mazat – lidé přijedou, odjedou a už se nevrátí. Tak takhle bych nechtěl, abychom to brali. Každý kdo přijede, by měl dostat servis, který očekává. A jestliže od nás Moravanů turisté očekávají, že jsme lidé dobří a štědří, tak takoví buďme a nekažme si to,“ říká Jan Záhora a ví, o čem mluví. Láska k Moravě ho také motivovala k uspořádání Setkání přátel jižní Moravy. To letošní se bude konat v Břeclavi v areálu pod zámkem 28. července.

Krojovaný pár z Blatnice pod svatým Antonínkem

Na tomto srazu se představí desítky krojovaných z celé Moravy. Na setkání pravidelně přijíždí lidé ze všech koutů České republiky i ze zahraničí. „Dorazí lidé z Českých Budějovic, Ústí nad Labem, Liberce a také z největšího moravského města Prahy,“ dodává s úsměvem Jan Záhora.

Lidé se přijedou podívat, jak se tu prezentují krojovaní z celé Moravy. Párů je už dokonce tolik, že se podařilo zorganizovat soutěž o nejkrásnější krojový pár. Hlasovat pro ně můžete na webu.

Krojovaný pár z Velkých Bílovic
Krojovaný pár ze Svatobořic-Mistřína
Krojovaný pár ze Šardic
autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.