Z Plzně poputují počítače do Keni

23. duben 2019 07:20

Plzeň darovala přes 70 vyřazených funkčních počítačů do Keni. Poslouží komunitnímu centru Ostrov Naděje, které se stará o 500 dětí a studentů z velmi chudých poměrů v západní části Keni.

Plzeň darovala přes 70 vyřazených funkčních počítačů do Keni, a to včetně komponentů pro datovou síť, kabelů, flash disků a sluchátek. Díky počítačům z Plzně mohla vzniknout úplně nová učebna. Jedná se o šest let staré počítače, které používali například úředníci na magistrátu. Běžně je město nabízí k odkupu veřejnosti, případně je dál využívá třeba ve školních družinách pro aktivity mimo výuku. Ovšem vzhledem k tomu, kolik techniky město vlastní, tak odbyt není vždycky takový, aby všechny starší počítače našly využití. Pak přichází na řadu ekologická likvidace. To je ale škoda, protože pro základní uživatelskou práci jsou a budou ještě několik let úplně dostačující.

Doplňkové komponenty darovali dodavatelé, se kterými město spolupracuje. Zástupci města ještě nechali počítače zrepasovat a přizpůsobit je pro africké středisko, například pro výuku v angličtině. Kromě toho do Plzně dojížděl i dobrovolník, který přímo v Keni zaučuje lektory, a ti pak dál předávají vědomosti. V rámci přípravy bylo potřeba naplánovat i převoz nebo proclení. Pokud se v africkém středisku časem podaří zlepšit připojení k internetu, město by rádo propojilo tamní studenty se studenty z Plzně.

Komunitní centrum vybudovala v Keni obecně prospěšná společnost Centrum Narovinu, jejíž aktivity sahají až do roku 1995. Při komunitním centru Ostrov Naděje na Rusinga Island na Viktoriině jezeře v západní části Keni funguje sirotčinec, mateřská, základní a střední škola, které se starají o děti z těch nejchudších poměrů.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio