Z Nymburka do Euroligy, pak do NBA. Kubánec Sant-Roos sní o velké kariéře

14. leden 2017

Howard Sant-Roos se basketbalu začal pořádně věnovat až v 15 letech poté, co se odstěhoval z Havany do Itálie. Dnes je mu o deset víc a ve své druhé sezoně v dresu Nymburka se vyšvihl mezi nejlepší hráče v klubové historii a aktuálně i celé Ligy mistrů. Vedení mnohonásobného českého mistra si může gratulovat, že se jim usměvavého křídelníka se zlatými zuby podařilo udržet. Zatím.

Svými dosavadními výkony si totiž Howard Sant-Roos rozhodně říká o lukrativnější smlouvu v některém z euroligových týmů a kdoví, třeba ho jednou budeme vídat i na palubovkách NBA.

„Je to jeden z mých snů, dostat se do euroligového týmu. Uvidíme,“ směje se muž s přezdívkou „Loco“, v překladu blázen, a v ústech se mu lesknou dva zlaté zuby.

„Kubánská záležitost, hodně lidí na Kubě má zlaté zuby. Je to něco, co ke mně patří a utváří to mojí image. Říkají mi Loco, mám zlaté zuby, k tomu ještě bláznivý účes a hraju svojí hru. To jsem prostě já,“ vysvětluje Sant-Roos.

Zlaté zuby nemají žádnou souvislost s gangy. Jedná se prý o módní záležitost, všechny zuby má totiž basketbalista svoje. Nosí jen zlaté návleky, které mu zubař jednou za tři měsíce sundá, vyčistí a vrátí zpět.

Tahle frajeřinka prostě ke Kubánci patří stejně jako basketbal, který je zakořeněný u něj v rodině. Na karibském ostrově ale frčí jiný sport.

„Baseball je u nás daleko populárnější než basketbal, ale jeho obliba neustále roste. Já začínal s obojím. V Havaně jsme ale hráli spíš streetbal 3 na 3. Basketu v pětkové podobě jsem se začal pořádně věnovat až v 15 v Itálii, kde jsem dostal potřebné základy,“ přiznává Sant-Roos.

Z křídla na rozehrávku

Původem byl křídelní hráč, ale nymburský kouč Ronen Ginzburg ho využívá letos i na rozehrávce, kde se mu zatím nad očekávání daří a velmi dobře diriguje své spoluhráče. Díky tomu se dostal mezi nejužitěčnější hráče celé Ligy mistrů a než se na začátku prosince zranil, byl v této statistice dokonce nejlepší.

I jeho zásluhou Nymburk postoupil už s předstihem do play-off, kde bude nadále spoléhat na svou největší hvězdu. Tam se může mladý Kubánec ještě více zviditelnit a posunout se blíž ke splnění svého největšího snu – dostat se do nejlepší basketbalové ligy světa NBA.

„Nejvíc by se mi líbilo oblékat dres Miami Heat. Na Floridě totiž žije plno Kubánců, tam bych se cítil opravdu jako doma. Pravdou ale je, že bych se nezlobil za kterýkoli tým z NBA. Když mi některý z nich zavolá, rozhodně odmítat nebudu,“ uzavírá s úsměvem od ucha k uchu nymburský basketbalista Sant-Roos.

autor: jbk
Spustit audio