Z krve demokratických národů vyrostla svoboda. Pomník u Věžek připomíná mladého amerického pilota

Místo u Věžek nedává spát leteckým archeologům, touží po nalezení co nejvíce fragmentů letounu, byl to Mustang P-51D.

Silnice z Věžek do Kroměříže nebo opačně není dlouhá a ani příliš frekventovaná. Tedy pokud se tam vypravíte mimo termín konání známé zahrádkářské výstavy. Při klidných jízdách, když to situace dovolí, se tak trochu kochám okolím.

Trasu z Kroměříže do Věžek a zpátky jsem absolvovala několikrát a při jedné jízdě jsem si všimla, že kousek před Věžkami, asi tak půl kilometru, jsou u silnice vzrostlé a košaté stromy, možná dva tři, jinak je kolem dokola rovina a pole. Nedalo mi to a zastavila jsem. A udělala jsem dobře, protože pod stromy byl, a vlastně stále je, kamenný pomník.

Královna sestřelena. V Bílých Karpatech zahynulo před 74 lety při největší letecké bitvě 41 amerických letců

Vyškovec

74 let uplynulo od velké letecké bitvy v Bílých Karpatech. Německé stíhačky tehdy napadly americký bombardovací svaz a deset strojů sestřelily.

Na první pohled trochu zvláštní. V horní části je reliéf postavy muže se zdviženou rukou a u jeho nohou snad pluh. Na hladké ploše pod ní je datum 22. 8. 1944, jméno James Hoffman, Texas USA a nápis: „Z krve demokratických národů světa vyrostla svoboda i českého rolníka,“ a ještě letopočet 1939 – 1945.

Zjistila jsem, že James Hoffman byl mladý americký stíhací pilot, který se 22. srpna v roce 1944 účastnil významné letecké operace, jejímž cílem bylo zničit továrny na výrobu syntetického benzinu pro německou armádu v Horním Slezsku. Americké stíhačky startovaly ze základny v Itálii. Kvůli špatnému počasí se zpozdily a Němci se zatím stihli připravit k obraně. Obě strany se střetly během průletu nad Zborovicemi nedaleko Věžek.

James Hoffman byl údajně sestřelen a zřítil se v místě, kde je teď jeho pomník. Letecký souboj měli vidět i lidé z okolních obcí a ti tragédii popsali jako srážku americké stíhačky s německou. Podle nich se americký letoun zřítil a zaryl se hluboko do země, letec v jeho troskách zahynul. Po válce v roce 1946 byl v místě neštěstí odhalen Jamesi Hoffmanovi pomník a při výročích tragédie se u něho konají pietní akce.

Místo ovšem nedává spát leteckým archeologům, touží po nalezení co nejvíce fragmentů letounu, byl to Mustang P-51D. Velký průzkum místa provedli v roce 1994, přesně půl století po havárii. Trosky, které objevili, a nebylo jich málo, jsou vystavené v Technickém muzeu Červený Hrádek u Chomutova.

Spustit audio

Související