Z hospody zdravotní středisko. V Herálci na Žďársku bude místo výčepu zubařské křeslo

21. leden 2019 08:00

Herálec na Žďársku se před deseti lety zbavil budovy, aby zjistil, že ji dnes potřebuje. Starou hospodu tak bude kupovat zpátky.

Na hospodu u hlavní silnice si ještě Herálečtí dobře vzpomínají. Za bývalého režimu tam chodili pojíst a také popít. Budova ale byla poslední roky zavřená. Asi před deseti lety ji od obce koupil zdejší podnikatel s tím, že tam chce podnikat. Nikdy ale podnik neotevřel.

Teď v Herálci zjistili, že chtějí přemístit zdravotní středisko. A protože bývalá hospoda neměla využití, domluvila se obec s podnikatelem, že ji odkoupí zpátky.

Lepší podmínky pro lékaře

Zdravotní středisko je dnes ve stejné budově jako radnice. Jenže potřeby lékařů a pacientů ji už přerostly a dům není kam rozšiřovat. Už teď sdílí dětský s dospělým obvodním lékařem jednu ordinaci, což nevyhovuje nikomu. Zubař pak chtěl pořídit další křeslo.

Vyplatí se to?

Podle bezpartijního starosty Zdeňka Gregora se takový přesun a stavební úpravy vyplatí. I když se obec domlouvá o koupi za dva miliony korun a starosta přiznává, že před deseti lety se vlastník měnil za několikanásobně nižší cenu.

Zároveň ale dodává, že stávající majitel udělal především uvnitř objektu spoustu práce, především na statice.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio

Související