Z druhé nejlidnatější země světa na samotu v Krušných horách

8. červenec 2019

Před pěti lety se česko-indický pár přestěhoval ze slunné Indie do zaniklé osady Jelení v Krušných horách. Opuštěné místo se snaží oživit nejen pro sebe, ale především pro návštěvníky.

Z Indie do Krušných hor. Taková byla cesta česko-indického páru, Alice a Anbuse, kteří se před pěti lety přestěhovali do zaniklé osady v Jelení v Krušných horách. Kdysi opuštěné místo se snaží oživit nejen pro sebe, ale i pro návštěvníky.

„Tohle místo je nebe. Speciálně v zimě je to úžasné a nejlepší je, když je minus 20 i 30 stupňů, kdy je jasná obloha. Je to nádherné,“ řekl Anbu Mahesh, který se do osady Jelení v Krušných horách přestěhoval z Indie.

Společně se svojí ženou Alicí Janstovou chtěli žít v souladu s přírodou už v Indii. Kvůli zdravotním komplikacím se ale nakonec přesunuli do Čech. A v hledání vysněného místa pokračovali tady: „Nebyli jsme v Praze ani rok, co jsme se vrátili z Indie. Pak jsme jeli na dovolenou, byli jsme ubytovaní nejprve v Abertamech a poté na Přebuzi, když jsme přejížděli mezi těmi vesnicemi, tak jsme jeli přes Jelení. Očarovalo nás to tady.“

Lidé mezi jeleny

Dům, který si vybrali, zůstal jako jediná upomínka na zaniklou německou obec Hirschenstand. V době svého vzniku, na konci 19. století, patřila vila k nejmodernějším objektům ve vesnici. „Po roce 1948 tady byla pohraniční stráž. O několik let později zde bylo rekreační středisko ministerstva zahraničních věcí,“ upřesnila Alice Janstová.

Opravit tak rozlehlý dům nebylo pro čtyřčlennou rodinu jednoduché. Místo úvěru ale přišli se svým vlastním způsobem, jak rekonstrukci financovat. Pomohl sbírkový portál Hithit i nabídka ubytování. Drobné opravy v domě Alice a Anbuse pomáhají řešit i dobrovolníci. A to ze všech koutů světa.

Česko-indický pár se snaží oživit místo, které patřilo do odlehlé části Sudet. Jeho historii noví obyvatelé respektují, podle svých slov žijí ale spíš přítomností. Kromě ubytování v historické vile, můžou návštěvníci jedinečného místa využít i jurtu. Alice s Anbusem tady za posledních pět let vytvořili znovu místo pro setkávání lidí. A dali mu i příznačný název — Mezi Jeleny.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio