Waltrovka: Naše kdysi největší továrna na letadlové motory ve střední Evropě

Od motokol a tříkolek až k autům a leteckým motorům vyráběným i pod licencí BMW. Průkopník českého motorismu, konstruktér, vynálezce a průmyslník Josef Walter se narodil roku 1873 ve Vepřeku na Mělnicku. Vyučil se nástrojářem v továrně na mlýnské stroje a jízdní kola a už ve 24 letech si na pražském Smíchově otevřel dílnu. Opravoval váhy a jízdní kola, ale protože měl podnikatelského ducha, brzy pochopil, že lepší než kola opravovat by bylo je rovnou sám sestavovat.

Vypráví: Jan Kovařík
Připravila: Jitka Škápíková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Jitka Kundrumová
Zvukový design: Jiří Litoš
Natočeno: 19. 2. 2019

Přestěhoval do větších prostor v Kinského ulici a v roce 1902 z jeho dílny vyjelo první motorové kolo. O toto kolo podle jeho vlastní konstrukce okamžitě projevila veřejnost nebývalý zájem. Výroba se rozjela a Walter se musel opět přestěhovat do větších dílen. Tentokráte na Zatlanku, kde se přidala i výroba motorových tříkolek.

Jejich cena a kvalita byla přijatelná, a tak není divu, že se staly velice oblíbené a brzy se o nich dozvěděl i svět. Bylo nutné opět výrobu rozšířit. Tak velké prostředky ovšem Walterovi chyběli, a proto se spojil se svými přáteli, významnými smíchovskými podnikateli.

Zrod Waltrovky

Společně založili společnost s ručením omezeným – Walter a spol. A protože výroba neustále stoupala, bylo rozhodnuto, že na pozemcích jednoho ze společníků v pražských Jinonicích se začne budovat nová továrna.

Dokončená byla v roce 1913. V jejích útrobách se nacházely výrobní haly, slévárna, karosárna, lakovna, smaltovna a brzdící zkušebna. K motorovým kolům a tříkolkám se brzy připojila i výroba čtyřsedadlových automobilů vlastní konstrukce Walter W1.

Po deseti letech působnosti v Jinonicích začala továrna vyrábět i letecké motory vlastní značky Walter a motory pod licencí německé BMW. A zas slavila úspěch u nás i ve světě. V roce 1936 byla firma Walter největší továrnou na letadlové motory nejen v Československu, ale i ve střední Evropě.

Jak pokračovala poválečná historie továrny? Co se stalo po roce 1948? Jak vypadá areál Waltrovky dnes a existuje někde ještě její odkaz?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související