Vzpomínka na Zdenu Jelínkovou: Před sto lety se narodila žena, díky které tančí celá Morava

30. březen 2020

Přesně sto let uplynulo v pondělí 30. března 2020 od narození významné etnochoreoložky, pedagožky a tanečnice Zdenky Jelínkové.

Rodačka z Velké nad Veličkou měla tanec v krvi. Právě prostředí tradicemi protkaného Horňácka, ve kterém vyrůstala ji přivedlo k její celoživotní lásce – k lidové kultuře. Její zájem o pohyb a fyzická zdatnost jí nasměrovala přímo k tanci.

XXXVII. mezinárodní folkloristický festival – pořad „Hudci, milí hudci“ – tančí Z. Jelínková a V. Klusák, Strážnice 1982

V roce 1942 absolvovala brněnský učitelský ústav s aprobací pro výuku češtiny, němčiny a tělocviku. Učila například na školách v Lipově, Nové Lhotě nebo Ochozu u Brna. Učitelskou kariéru ukončila v roce 1950 v Třebíči. Poté již nastoupila do Státního ústavu pro lidovou píseň v Brně (dnes Etnologický ústav Akademie věd ČR), kde působila nepřetržitě až do roku 1980.

Její sběratelská a badatelská činnost byla zaměřena na Slovácko, Valašsko, Lašsko, Slezsko, Horácko a přechodové oblasti – hanácké Slovácko, luhačovské Zálesí, hostýnské Záhoří nebo valašsko-lašské pomezí. Příbuznými typy tanců se zabývala také na Lužici, na polské straně Těšínska, Oravy a také u jugoslávských Čechů.

Velkým počtem metodických prací, článků o souborech lidových písní a tanců se řadí mezi národopisce, kteří formovali folklorismus. Její rozsáhlé dílo tvoří základ nejen pro taneční repertoár většiny souborů na Moravě, ale také pro další etnochoreologické bádání.

V našem pořadu byla použita nahrávka hlasu Zdeny Jelínkové, za její poskytnutí děkujeme panu Milanu Zelinkovi.

Spustit audio

Související