Vývrtka ve vzduchu pro něj není problém. A umí to naučit i ostatní

29. září 2018

Akrobatický pilot Stanislav Bajzík je špičkovým leteckým instruktorem. Pokud vás láká tenhle koníček, můžete se poptat na letišti ve Starém Městě u Moravské Třebové. Právě tam jsme s ním natáčeli reportáž.

Pod vedením Stanislava Bajzíka se učí akrobatickému létání ti nejlepší čeští akrobati, včetně nejznámějšího Martina Šonky. Ale všichni jednou začínali.  Ti, kteří vydrželi, v sobě museli mít dostatek pevné vůle, tvrdé dřiny a odhodlání. Začít s létáním je u nás možné od patnácti let.

Na letiště ho přivedla modelařina

„Když jsem se díval na to, jak lítají ptáci, jak nádherně krouží ve stoupavých proudech, pak jsem viděl letět Blaník, tak jsem si řekl, že to musím hned zkusit. Nejprve tedy s modely. Když mi bylo 14 let, tak jsem přišel na letiště a věděl, že to je správná cesta,“ říká Stanislav Bajzík.

Televizní komentátor

Stanislav Bajzík byl také hlavní rozhodčí světové série Red Bull Air Race. Dnes v České televizi komentuje tyto závody. Někdy je pro něj těžké udržet emoce na uzdě, když vidí své svěřence ve vzduchu.

Ze Slovenska do Moravské Třebové

Stanislav Bajzík pochází ze Slovenska. Létat se učil na letišti v Popradě. Malou vesničku pod Tatrami Gerlachov vyměnil za Moravskou Třebovou. Od osmdesátých let pracuje na letišti ve Starém Městě u Moravské Třebové. A nelituje.

Letiště má svého osobního strážce

Na letišti ve Starém Městě u Moravské Třebové hlídá letadla a hlavně jejich piloty pes Herman. Před patnácti lety ho někdo vyhodil z auta přímo u letiště. Stanislav Bajzík se ho s kolegy ujal. Herman má své čestné místo v podobě proutěného pelíšku přímo v kanceláři. Herman se stále těší dobrému zdraví, i když je to už dědeček. Letiště je jeho domovem už patnáct let. 

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.