Výstupy na Velkou Javořinu, Brdo a Vartovnu, mše na Hostýně, koncerty a ohňostroje. To je poslední víkend 2018 a oslavy konce roku

28. prosinec 2018

Víkend znovu nabízí spoustu zajímavých akcí.

Nejznámější akcí v regionu je tradiční silvestrovské Česko - slovenský výšlap na Velkou Javorinu v Bílých Karpatech. Akce se účastní obyvatelé vesnic z obou stran společné hranice i lidé ze širokého okolí.

Podobné mezinárodní setkání čeká třeba obyvatele Francovy Lhoty na Vsetínsku. Se svými slovenskými sousedy se potkají na Silvestra odpoledne u tamní rozhledny na Čubově kopci.

Oblíbeným cílem bývá pravidelně ale také rozhledna Vartovna na Sirákově. Tady se obyvatelé okolních vesnic setkají už v neděli 30. prosince dopoledne.

Podobně tomu bude také s předsilvestrovským výšlapem na nejvyšší vrchol Chřibů, Brdo. Tam také nadšenci vyrazí už v neděli a v pravé poledne u rozhledny zazpívají českou i slovenskou hymnu.

A v každém větším městě se lidé pravidelně setkávají na náměstích. Jednotlivá města připravila hlavně hudební vystoupení a diskotéky pod širým nebem.

Pokud si ale chtějí ještě užít vánoční atmosféru a před koncem roku trochu zvolnit, mohou zamířit třeba na svatý Hostýn. Farníci z Horní Lidče na Vsetínsku tam krátce po poledni odehrají Živý betlém.

Ve Zlíně začíná novoroční ohňostroj na náměstí Práce v úterý 1. ledna po šesté hodině večer.

V Holešově na Kroměřížsku v zámecké zahradě už v sedmnáct hodin. Ohňostroj nachystali na Nový rok v podvečer také ve Vizovicích na Zlínsku a Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku.

A ve Vsetíně nebo v Kroměříži rozzáří ohňostroj oblohu v sedm hodin večer.

Pátek, 28. prosince 2018

Planetárium Uherský Brod zve na vánoční program. Uskuteční se ve čtvrtek v 10:00, v pátek 28. prosince v 17:00 a v neděli 30. prosince v 10:00, 15:30 a v 17:00.

V pátek 28. prosince zve sladkovodní botanická expozice Živá voda v Modré u Uherského Hradiště na Předsilvestrovskou oslavu mezi rybami. Program se uskuteční od 10:00 do 16:00 a nabídne tvoření pro děti, krmení praturů a potápěčské vystoupení.

Sobota, 29. prosince 2018

Napajedla budou mít Živý betlém. K vidění bude od 15:00 na Masarykově náměstí.

31. prosince 2018

Velká Javořina bude místem tradičního setkání Čechů a Slováků s Vatrou přátelství a kulturním programem. Začne v 13:00.

Vatra na Velké Javořině

Kino Hvězda Uherské Hradiště rozezní Novoroční koncert berlínské filharmonie. Tradiční koncert z roku 2018, tentokrát pod taktovkou Daniela Barenboima začne v 17:00.

Dům kultury Vsetín zve na Silvestr pro děti a dospělé. Zábavný program začne v 18:30, v 19:00 začne ohňostroj.

Silvestr Divadla Brod v Uherském Brodě začne v 15:00. Další část programu začne v 17:00.

Klub Starý pivovar v Kroměříži zve na Silvestr v kapli. Bohatý program začne v 20:00. K poslechu a tanci zahrají PKM a hosté, například členové skupiny JamTour.

Tradiční Silvestrovský ohňostroj je připraven na 17 hodinu na hřišti v obci Dřínov na Kroměřížsku.

Nejoblíbenější poutní místo na Moravě – Svatý Hostýn – nabídne na přelomu tohoto a příštího roku program ve znamení duchovní kultury. 31. prosince od 12 hodin bude k vidění Živý Betlém v podání mládeže z valašské obce Horní Lideč. Duchovní program vyvrcholí o půlnoci, kdy bude mši svatou celebrovat olomoucký arcibiskup Jan Graubner

1. ledna 2019

První den nového roku po poledni zazní v hostýnské bazilice Novoroční charitativní koncert v podání  Cimbálové muziky Soláň z Rožnova pod Radhoštěm.

Oslavy Nového roku pořádají i ve Zlíně. Program na náměstí Práce začne v 18:00 a návštěvníci se mohou těšit na provazochodeckou show a Novoroční ohňostroj, který začne v 18:20.

Reduta Uherské Hradiště zve na Novoroční koncert s přípitkem starosty. Začátek bude v 19:30. Účinkovat bude Slovácký komorní orchestr.

Ve Vlčnově na Uherskohradišťsku vystoupí na Nový rok Hradišťan a Jiří Pavlica. Koncert začne v 17:00 v Kostele sv. Jakuba st.

Dominikánský klášter a kostel Nanebevzetí Panny Marie Uherský Brod rozezní Novoroční koncert komorního souboru Collegium classic. Začne v 17:30.

autoři: Tomáš Fránek , Miroslav Urubek

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.