Výstavba zahrádkářské kolonie na Svaté Anně v Opavě se odkládá na neurčito

21. leden 2019 15:48

Zahrádkáři z Opavy se nových míst pro záhony jen tak nedočkají. Město pozdrželo plán na výstavbu kolonie na svaté Anně. Už na podzim tam mělo vzniknout 300 zahrádek. Podle současného vedení radnice ale nejsou dostatečně připravené potřebné dokumenty.

„To je hrubý nástin, který jsme si nechali nakreslit, abychom věděli, o čem se bavíme – jak je tam udělané dopravní napojení, abychom přesně definovali, jaká je to lokalita, abychom viděli, jak by tam zahrádky vycházely,“ říká primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO), zatímco listuje dokumentací k plánované zahrádkářské kolonii na Svaté Anně.

Vedení města si ji nechalo vypracovat nově. Podklady, které připravilo vedení předešlé, jsou údajně nepoužitelné. „To byla jen malůvka, která se udělala, jak by to orientačně mohlo vypadat. Nic konkrétního k tomu nebylo uděláno. Nebyla řešena voda, elektřina, vůbec nic,“ vysvětluje Tomáš Navrátil důvod, proč město odsunulo výstavbu zahrádek z podzimního termínu na dobu neurčitou.

Podle primátora chybí dořešit páteřní rozmístění elektřiny a vody. Není totiž jasné, jestli jsou v místě dostatečné zásoby, nebo by město muselo přivést do lokality potrubí, což by bylo drahé. Město tak chce udělat geologický vrt. „Problém je, že těch zařízení je strašně málo, takže jsou velmi vytížení,“ dodává Navrátil.

S těmito argumenty ale nesouhlasí bývalý primátor Radim Křupala (ČSSD). „Ten architekt to měl nakreslené, měl to vymyšlené. Nevidím důvod, proč s tím mají takový problém. Pokud něco chybí, tak to mají urychleně řešit a ne se vymlouvat a posouvat na neurčito. Skoro tři měsíce jsou pryč a najednou zjišťují, že je něco špatně – o tom měli vědět dávno,“ míní Křupala.

Na radnici v tuto chvíli leží už přes 500 žádostí o novou zahrádku. Město totiž už dřív zjišťovalo, jestli by o ně byl zájem pomocí ankety. Podle předsedy opavské pobočky Českého zahrádkářského svazu Lubomíra Fišera tím jen zbytečně navnadili lidi. Písemně se vyjádřil, že jsou odkladem velmi rozhořčeni a zklamáni.

Spustit audio

Související