Výstavba první části obchvatu Opočna začíná nabírat reálné obrysy. Stavět se začne už na jaře

13. leden 2019 09:58

Už v dubnu by měla začít výstavba první části obchvatu Opočna. Nová silnice má výrazně zklidnit dopravu v centru města, kterým dnes projíždí veškerá doprava. Severní část trasy bude mít více než dva kilometry a propojí silnici od Dobrušky s komunikací směrem na Bohuslavice a České Meziříčí. 

Opočno připravuje v severozápadní části města pozemky pro výstavbu bytových a rodinných domů

Stavba rodinného domu (ilustrační foto)

Město Opočno připravuje novou lokalitu pro výstavbu bytových a rodinných domů. Ta vznikne v severozápadní části města vedle současné zahrádkářské kolonie. Ranice tím chce řešit aktuální nedostatek pozemků pro individuální bytovou výstavbu na území města.

S více než ročním zpožděním začne na jaře výstavba severní části obchvatu třítisícového Opočna. Průtahy se začátkem výstavby způsobily potíže s výkupem pozemků.

Dohledat některé vlastníky bylo občas velmi složité, říká za Centrum investic, rozvoje a inovací, které má výstavbu na starosti, Jana Jiráňová: „To jsou někdy i úsměvné příběhy, kdy jsme řešili vlastníky v zahraničí. Řešili jsme následná dědictví i několika vlastníků a paradoxně jsme vykupovali třeba jednu čtyřistadvacetinu pozemku ve výměře dvou metrů čtverečních."

Stavba více než dvou kilometrového úseku bude stát 140 milionů korun. Jen za pozemky zaplatilo Centrum investic 8 milionů. Hotovo by mělo být za 15 měsíců, tedy v červenci příštího roku.

Ruku k dílu přiloží i město Opočno, které chce zvýšit bezpečnost chodců v ulici Na Olivě. Ta bude po dokončení první části obchvatu sloužit jako spojka se stávající silnicí od Třebechovic pod Orebem.

„Další investicí je vybudování chodníku v ulici Na Olivě, protože tam je chodník jen v části ulice. Tak budeme chtít vybudovat nový chodník. Máme požádáno o dotaci ze státního fondu dopravní infrastruktury," říká tajemnice městského úřadu v Opočně Renáta Černá.

Obchvat města hodně pomůže silničnímu provozu (ilustrační foto)

Na první etapu výstavby by měla plynule navázat druhá, ta už bude plně v režii Královéhradeckého kraje. Jedná se o úsek od ulice Nádražní k čerpací stanici na křižovatce na Přepychy a Očelice.

„Druhá část není součástí průmyslové zóny a projektu průmyslové zóny. Bude financovaná z Integrovaného regionálního operačního programu a je v režii Údržby silnic Královéhradeckého kraje. V současné době je podaná žádost na Integrovaný regionální operační program a předpokládáme, že bude navazovat na naši etapu výstavby obchvatu," vysvětluje Jana Jiráňová z Centra investic, rozvoje a inovací.

Obchvat města hodně pomůže silničnímu provozu (ilustrační foto)
autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související