Vysočina pokročí v přípravách obchvatů potřebných pro Dukovany

6. březen 2019 04:00

Kraj Vysočina bude letos pokračovat v přípravách silničních staveb, které by byly potřeba kvůli dostavbě JE Dukovany.

Jde o obchvaty města Brtnice na Jihlavsku a Zašovic a Slavětic na Třebíčsku. Podle smlouvy, kterou dnes projednala krajská rada, poskytne letos Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) na tento účel Vysočině pět milionů korun.

Víc než miliardy korun

Podle loňských údajů kraje by kvůli dostavbě Dukovan bylo potřeba do krajských silnic Vysočiny investovat více než miliardu korun. Vedle staveb obchvatů by bylo potřeba některé komunikace a mosty upravit. Od státního fondu dostal kraj před rokem na přípravu těchto staveb 2,8 milionu korun, letos mělo následovat 3,9 milionu. Letošní částka podle návrhu smlouvy s fondem nakonec stoupla o peníze, které loni kraj nevyčerpal.

Rok 2023 – 2025

Vloni kraj použil peníze ze SFDI na průzkumné práce pro zpracování projektových dokumentací tří výše zmíněných obchvatů. Letos bude v přípravě obchvatů pokračovat, zároveň bude chystat úpravy částí silnic u Slavětic a Okříšek. Médiím to sdělila mluvčí kraje Jitka Svatošová. Stavby obchvatů kraj plánuje na roky 2023 až 2025. „Vše bude záležet hlavně na výkupech pozemků a zajištění povolení potřebných k realizaci stavby,“ uvedla mluvčí. Důležité podle ní bude také zajištění potřebných peněz.

Slavětice, Zašovice

U záměrů na vybudování 3,2 kilometru dlouhého obchvatu Slavětic a dva nové kilometry silnice kolem Zašovic začaly úřady minulý měsíc prověřovat jejich možné dopady na okolí.

Stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech připravuje firma ČEZ, nejasnosti jsou zatím kolem financování. Podle dřívějších vyjádření odborníků by se těžké díly pro nový blok Dukovan přepravovaly do ČR loděmi po Labi a dál pak po silnicích. Návrhy na potřebné úpravy cest schválila vláda v říjnu 2017.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související