Výsledky tendru byly předem známé. Stavbu psychiatrie v Pardubicích řeší policie

21. srpen 2018 11:00

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický z ČSSD podal trestní oznámení na neznámého pachatele. A to kvůli podezření na nekalé jednání při výběrovém řízení na stavbu pavilonu psychiatrie v Pardubické nemocnici.

Stavba nového pavilonu psychiatrie v Pardubické nemocnici má stát víc než 260 milionů korun, z toho má být 220 milionů evropská dotace.

Hejtman Martin Netolický z ČSSD řekl, že měl předem informace, jaká bude nejnižší nabídková cena, a kdo ji předloží. Když se tyto informace při otvírání obálek potvrdily, obrátil se na policii. Podle něj v takovém případě může jít o pletichy ve veřejné zakázce. Jména firem ale neřekl, aby nenarušil vyšetřování policie.

Vizualizace nového pavilonu psychiatrie v nemocnici v Pardubicích

„Jde o to, aby nebyl ohrožený termín realizace celého projektu, což je 31. 12. 2021, nepřišli jsme zároveň o dotaci z evropských fondů, ale přitom abychom zabránili jakýmkoliv pochybnostem o transparentnosti této zakázky,“ řekl Netolický.

Spalovna v pardubické nemocnici dosluhuje, čeká ji zřejmě oprava

Krajská nemocnice Pardubice, multioborový pavilon

Spalovna nebezpečných odpadů v Pardubické krajské nemocnici se blíží ke konci životnosti. Provoz má povolený do roku 2019. Hejtmanství proto nechalo zpracovat studii a ta ukázala, že nejvýhodnější a nejlevnější bude ji opravit.

Policejní mluvčí Markéta Janovská potvrdila, že policisté oznámení přijali a začnou se jím zabývat. Pardubický kraj také chce poslat sám do nemocnice kontrolu, která postup při výběrovém řízení prověří.

Hejtman zároveň vyzval vedení nemocnice, aby okamžitě výběrové řízení na stavbu pavilonu zastavilo. Od společnosti Nemocnice Pardubického kraje už přišlo vyjádření, že veřejnou zakázku zruší a připojí se k podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

Zatímco policie bude zřejmě věc šetřit, hejtmanství nechá prověřit, jestli může novou zakázku vypsat přímo Pardubický kraj jako jediný akcionář nemocnic.  V takovém případě by do kritérií soutěže byla začleněná kromě ceny také doba výstavby, aby nedošlo ke zpoždění a nebyla ohrožená evropská dotace.

Spustit audio