Vyrostou v zahrádkářské kolonii u kolínské vodárny nové rodinné domy? Město si nechalo zpracovat studii, část zahrádkářů je proti

5. únor 2019 10:31

Majitelé pozemků za vodárnou v Kolíně jsou dlouhodobě rozdělení na dva tábory. Část jich chce stavět rodinné domy, další by raději ponechali zahrádkářské kolonii současnou podobu. Radnice si proto objednala územní studii. V dokumentu jsou přesně vymezená místa pro výstavbu a zároveň podmínky, které budou muset vlastníci parcel splnit.

„Já nemám nic proti zahrádkářům, ať si klidně vedle pěstují brambory, mrkev, ale nechápu, proč by měli omezovat nás, co tu chceme stavět,“ říká například Zdeněk Hejduk. Odlišný názor má Zdeněk Dlabač, který patří k dlouholetým zahrádkářům a charakter prostranství pod vodárnou by nijak neměnil.

 Návrh územní studie počítá se stavbami k trvalému bydlení jenom v části lokality. „Chceme definovat změnu území pouze pro dvě části ze čtyř, protože ty dvě zbylé by se měnit neměly: první je území sadu a druhá Nad peklem je dotčená ochranným pásmem produktovodu, tam se stavět nedá,“ vysvětluje autor dokumentu Ondřej Tuček.

V místech, kde územní studie naopak s výstavbou domů počítá, bude ze strany vlastníků parcel podmínkou dodržení přesných pravidel. „Doporučujeme buď řadové domy nebo dvojdomy, pouze na větších pozemcích izolované rodinné domy, maximálně přízemí a podkroví nebo patro s plochou střechou,“ dodává Tuček.

V současné době výstavbu rodinných domů pod vodárnou úřady žadatelům nepovolují. Aby se to změnilo, je nutná podle vedení radnice změna územního plánu.

Podle návrhu studie by v okolí budoucích domků nejdřív měla vzniknout potřebná infrastruktura, zejména dostatečně široké příjezdové silnice a chodníky. Radnice na to plánuje vyčlenit potřebné finance. Bude ale nutná dohoda s majiteli některých pozemků, jak dodává starosta. „Bude potřeba vyrovnání v řádech metrů čtverečních s vlastníky parcel, aby zde mohly vzniknout komunikace v patřičné kvalitě,“ upřesňuje starosta Kolína Vít Rakušan (STAN).

Návrh územní studie můžou zájemci do konce února připomínkovat. Poté poslouží jako podklad k úpravě územního plánu. Ten by měli zastupitelé schvalovat podle vedení radnice ještě před letními prázdninami.

autor: Michal Trnka
Spustit audio