Výrobce whiskyTrebitsch letos ztrojnásobí dodávky na 60.000 láhví

9. březen 2019 04:00

Výrobce české whisky Trebitsch plánuje dodat na trh během letoška 60.000 láhví, proti loňsku trojnásobný počet.

Vlastní whisky firma představila předloni. Od loňského prosince má svůj bar v Třebíči a druhý se chystá otevřít v Praze. Pro vlastní potřeby opravuje lihovar v Šebkovicích na Třebíčsku. Novinářům to sdělil Ondřej Chládek, provozní ředitel holdingu Trebitsch.

Začátky

Během prvního roku společnost stočila whisky do 1000 láhví, vloni to už bylo 20.000 láhví. „Letos chceme nalahvovat 60.000 láhví a příští rok pak 90.000,“ uvedl Chládek. Při výrobě whisky se používá moravský slad mírně nakouřený rašelinou a voda z regionálního pramene. Destilát zraje v silně vypálených dubových sudech, které si firma sama vyrábí.

Na myšlenku vyrábět na Vysočině českou whisky přišel zakladatel firmy Tomáš Dyntar, když před lety uvažoval o otevření baru v Třebíči. Poprvé naplnil sudy destilátem v roce 2014. Ve stejném roce vznikla oficiálně firma pod značkou Trebitsch old town distillery. Nyní má holdingovou strukturu a zaměstnává skoro dvě desítky lidí. Nabízí více druhů whisky. Na slovní spojení česká whisky a Czech Single Malt Whisky má ochranné známky.

Košer whisky

Loni v srpnu dostala firma od pražské židovské obce mezinárodní certifikát potvrzující košer kvalitu whisky Trebitsch. U svého baru v třebíčské židovské čtvrti má výrobce také daňový sklad, kde část whisky zraje. Další whisky bar v Praze na Na Příkopě chce otevřít ve druhé polovině roku. Tento týden se firma prezentuje na mezinárodním potravinářském veletrhu Foodex v Tokiu.

V někdejším lihovaru v Šebkovicích nedaleko Třebíče už má společnost nové zrací sklady, které potřebuje kvůli rostoucímu množství sudů. Stavební úpravy se tam znovu rozjedou s jarem.

zdroj: ČTK
Spustit audio