Výletní tip Viktorky Hlaváčkové: Vydejte se za Macochou a stovkami jeskyní do Moravského krasu

20. srpen 2021
Tip

Výletní tip pro Radio Wave si tentokrát připravila horalka Viktorka Hlaváčková, podle níž byste se měli podívat do Moravského krasu. Kdybyste ho chtěli projít celý od Sloupu k Brnu, anebo obráceně, vyjde to na něco přes 40 kilometrů. Zvládnete to během jednoho nabitého dne. Anebo můžete zvolit pohodové tempo a rozložit si výlet do více dnů. Na místě vás uchvátí přes 1600 jeskyní, v nichž je průměrně osm stupňů nad nulou, takže určitě nezapomeňte na teplé oblečení.

Jednou z nich je třeba jeskyně Kůlna, kde byly nalezeny pozůstatky paleolitického osídlení. Našly se například mamutí a sobí kosti, drobné artefakty i ostatky neandrtálců. Inspiraci tam načerpal i Eduard Štorch.

Cestou nejspíš neminete nejslavnější českou propast Macochu, která je hluboká 138 metrů. Je po ní pojmenováno i vesmírné těleso, přesněji řečeno planetka, pohybující se mezi Jupiterem a Marsem.

Největší podzemní prostory v Moravském krasu najdete v Kateřinské jeskyni. V té s názvem Výpustek byla za druhé světové války továrna na výrobu součástek do leteckých motorů.

Ať už se ale vydáte do jakékoli z nich, asi nejvíce se budete těšit z krasových jevů, tedy ze stalaktitů, stalagnátů a dalších jim podobných. A pokud budete chtít, můžete se někde v okolí i vykoupat, vhodných míst je při cestě hned několik.

Poslechněte si celý Výletní tip Viktorky Hlaváčkové a dozvíte se více o krásách Moravského krasu.

autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.