Výletní restaurace Monaco na Chrudimsku občerstvuje turisty už 110 let

Výletní restaurace Monaco u Slatiňan byla postavena před stojedenácti lety uměleckým tesařem A. Šťástkou. Vznikla na zakázku v roce 1903 jako součást Východočeské výstavy průmyslu, zemědělství, národopisu a umění, která se konala v Pardubicích.

Během dvou měsíců zaujala výstava více jak 200 tisíc návštěvníků. Bylo to něco, co nemělo v té době v naší zemi obdoby. Ale i ta nejzajímavější akce jednou skončí, budovy se rozeberou a život jde dál. Ale dřevo z hospody, kde se točilo Chladovo pivo, neskončilo v kotli.

Hospodu se rozhodl koupit starosta Škrovádu J. Drobílek a nechal ji znovu postavit nedaleko svého bydliště - v malebném místě slatiňanských lesů. V roce 1904 už tedy výletní restaurace nestála uprostřed průmyslového města Pardubice, ale v krásné přírodě dnešní Chráněné krajinné oblasti Železné hory. V té době se jmenovala Drobílkova restaurace na Podlesí.

Druhé stěhování

Již přenesená Restaurace na Podlesí

Čekalo ji ale ještě jedno stěhování. Pan Drobílek totiž původně hospodu postavil na území Škrovádu, aniž by k tomu měl potřebná povolení. Proto musel hospodu znovu rozebrat a postavit si ji o pár metrů dál - na svém pozemku. A jak se měnilo místo, tak i název této výletní restaurace. Začalo se tu dařit hazardu. Nejvíce karbanili místní lesníci od Auersperga. Připadali si v herně jako gambleři v kasině letoviska Monte Carla. Proto vzniklo nové pojmenování Monaco, které se brzy ujalo.

Karbanické doupě

Venkovní posezení u restaurace

Tehdejší vzrušenou atmosféru karbaníků připomínají dnes každoroční turnaje v mariáši. Po smrti pana Drobílka připadlo Monaco jeho nemanželskému a ještě nezletilému synovi Josefovi, který právě v důsledku hazardu přivedl restauraci na mizinu, a musela jít do dražby. V roce 1934 ji koupili manželé Buřilovi a k dřevěnému pavilonu přistavěli zděnou část.

Buřilovské dědictví

Po roce 1945 vznikl u restaurace taneční parket a živě se tu koncertovalo. Jezdila sem pravidelná víkendová autobusová linka až z Pardubic. Ve 2. polovině 20. století byla restaurace Monaco Buřilům znárodněna a až do roku 1991 ji provozovala Jednota Hlinsko.

Fotografie z místní kroniky

Dnes už ale opět původní majitelé občerstvují turisty, cyklisty, běžce i houbaře každý den kromě pondělí. Rod Buřilů tak pokračuje v provozování výletní restaurace Monaco od roku 1934 a pomalu se zaučuje už 4. generace.

Současnost Monaka

Poloha výletní restaurace je k nezaplacení. Uprostřed nádherné přírody si přijdou na své běžní turisté, ale i sportovci a děti. V posledních letech tu byly postaveny lesní tělocvičny, dřevěná rozhledna Bára, horolezecká stěna nebo lanové centrum.

Kočičí hrádek

Tradičním centrem návštěvníků je slatiňanský romantický zámek a rarita pro děti - Kočičí hrádek, který tu nechala na konci 19. století postavit Vilemína Auerspergová . Od restaurace Monaco jsou všechny tyto turistické atrakce „coby kamenem dohodil“.


Nakládaný hermelín z Monaca:

hermelín, lžíce sterilované papriky, 1 feferonka, stroužek česneku, slunečnicový olej na zalití, 1 cibule, nové koření, celý pepř, bobkový list

Postup:

Nejprve si připravíme tzv. kašičku. Připravíme si velkou lžici sterilované nakládané papriky řezané a jednu feferonku - vše nasekáme nadrobno, přidáme jeden stroužek prolisovaného česneku, špetku chilli a zakápneme olejem, poté vše rozmícháme.

Hermelín rozkrojíme podélně, jednu polovinu osolíme a posypeme chilli kořením a pomažeme "kašičkou." Obě poloviny hermelínu opět spojíme k sobě, naskládáme do misky, posypeme cibulí nakrájenou na plátky, přidáme nové koření, pepř celý, bobkový list a zalijeme slunečnicovým olejem. Takto necháme odležet 2 až 3 dny a pak podáváme.

autor: jsl