Výlet do světa stromů v Luftově zahradě v Plzni

Už jste byli v Luftově zahradě na kraji Plzně? Pokud ne, určitě si sem naplánujte cestu. Oáza přírody na kraji rušného krajského města uchvátí každého. A velcí i malí se tu dozvědí spoustu zajímavého ze světa stromů.

Novinkou pro letošní nadcházející sezónu je obrovský řez dubu. Ten musel spolu s dalšími ustoupit výstavbě prodloužení tramvajové linky v Plzni na Borech. Správci Luftovy zahrady Petru Kutákovi se podařilo získat výřez z dubu starého přes sto let a dopravit ho sem.

Záměrně neuvádíme přesný počet letokruhů, které jsou na řezu dobře spočítat. Podle Petra Kutáka to bude úkol pro návštěvníky. Spočítat letokruhy, a tím se dovědět přesné stáří dubu.

V zahradě můžete relaxovat i vyrazit do pravěku

Kromě dubové hádanky je zahrada vyhledávaným cílem pro odpočinek i zábavu. V létě se tu dají opékat buřty, děti se tu vydovádí ve stromových prolézačkách. Dospělí zrelaxují. Celková kompozice zahrady uchvátí každého návštěvníka.

My jsme se tentokrát zaměřili na jeden strom, který roste v Luftově zahradě už přes dvacet let. Jde o strom, o kterém si odborníci mysleli, že dávno vyhynul. Jeho otisky nacházeli vědci jen ve zkamenělinách.

Jedná se o metasekvoji čínskou. Živoucí strom byl objeven až po druhé světové válce v Číně. Proto název metasekvoj čínská. Metasekvoj roste velice rychle. Ta v Luftově zahradě byla vysazena v roce 1996 a dnes je z ní 15metrový velikán. V Plzni najdeme ještě jeden exemplář v Lobezském parku.

Luftova zahrada

Zahradu postupně zbudovali v letech 1886 až 1909 manželé Burgerovi. V roce 1912 ji získal jejich synovec JUDr. Vilém Luft, který ji začal upravovat do podoby okrasné zahrady se dvěma rybníky a drobnými stavbami.

Po jeho smrti byla manželka nucena zahradu v roce 1959 prodat státu a poté ji využíval např. Zahrádkářský svaz. Od roku 1991 je zahrada v majetku města a roku 2010 byla po nutné obnově zpřístupněna veřejnosti.

Nachází se zde množství exotických dřevin, dva rybníčky, pozůstatky sochařské výzdoby a příjemná zákoutí bohatá na vegetaci, obojživelníky nebo ptáky. V současnosti můžete zahradu navštívit pouze každou první středu v měsíci. Je však možné sjednat individuální prohlídky.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Související