Výjimečná osobnost a uznávaný pojem. Sonja Baťová zemřela, bylo jí 91 let

21. únor 2018

V noci na dnešek zemřela v Torontu vdova po Tomáši Baťovi ml. Sonja Baťová. Bylo jí 91 let. Byla členkou správní rady Univerzity Tomáše Bati.

"S lítostí s vámi sdílíme informaci, že nás opustila paní Sonja Baťa, manželka Tomáše Bati," uvedla dnes na svých facebookových stránkách Nadace Tomáše Bati.

Sonja Ingrid Baťová se narodila ve Švýcarsku, v Curychu vystudovala architekturu, Její otec George Wettstein byl právník, ve 30. letech začal pracovat pro Tomáše Baťu, zakladatele slavné obuvnické firmy.

V roce 1946 se provdala za syna zakladatele obuvnického impéria Tomáše Baťu mladšího, který po válce založil v Torontu obuvnickou firmu Bata Shoe Organization. Sonja Baťová s Tomášem Baťou strávila celých dvaašedesát let a vychovali společně čtyři děti. 

Sonja Baťová byla členkou Správní rady Univerzity Tomáše Bati a nositelkou čestného titulu doctor honoris causa zlínské univerzity z roku 2012.

Sonja Baťová s rektorem UTB Petrem Sáhou

"Paní Sonja byla výjimečnou osobností, jejíž jméno a celoživotní dílo jsou ve světě vysoce uznávaným pojmem. Pro naši univerzitu bylo mimořádnou poctou mít tuto dámu ve své správní radě a využívat jejích cenných rad," uvedl rektor UTB Petr Sáha.

Sonje Baťové bylo uděleno nejvyšší kanadské ocenění, titul Důstojník Řádu Kanady, a stala se čestným kapitánem kanadského námořnictva. Obdržela celou řadu čestných doktorátů na amerických univerzitách, dostala vyznamenání OSN za svou práci pro životní prostředí.

Sonja Baťová je také zakladatelkou a předsedkyní Bata Shoe Museum v Torontu, které si každoročně prohlédne více než 100 000 návštěvníků.

Sonja Baťová byla ředitelkou Bata Shoe Organization a členkou správních rad hned několika podniků a vzdělávacích nebo obecně prospěšných institucí, jako například Junior Achievement nebo Worldwide Fund. Ve funkci předsedkyně Národní rady designu v Kanadě (Canadian National Design Council) spolupracovala s kanadskou vládou a mezinárodními organizacemi na propagaci kvalitního designu výrobků, výstavby a urbanistického plánování. Je čestnou kapitánkou Kanadského vojenského námořnictva a členkou rady Královské vojenské akademie.

Sonja Baťová s Tomášem Baťou

Související