Výhledy ze střechy i exkurze do vysílání. Stovky návštěvníků dorazily na Den otevřených dveří

16. květen 2022

Stovky lidí si v sobotu 14. května přišly prohlédnout budovu Českého rozhlasu Brno. Po pauze se v rozhlasových studiích opět konal Den otevřených dveří. Zájemci v Brně měli ojedinělou možnost vidět zevnitř bývalou banku Union, ve které rozhlas sídlí. Nedávno skončila její dlouholetá rekonstrukce, za kterou rozhlas získal i cenu v soutěži o nejlépe opravenou památku Jihomoravského kraje.

„Vítejte tady u nás na střeše Českého rozhlasu Brno!“ Editor Miloš Šenkýř provádí první skupinku návštěvníků a začíná úplně nahoře na střeše domu s dřevěnou terasou.

„Světlík byl naprosto výjimečný. My dneska půjdeme kolem něj, půjdeme pod ním a uvědomme si, že před těmi více než 100 lety světlíky neměly zdaleka takovou podobu.“ Světlík dominující celé budově navrhl architekt Ernst Wiesner.

Další zastávkou je patro hned pod střechou, u světlíku, který kolmo protíná několik podlaží. Zevnitř je obložený bílými kachličkami. „Možná vás zarazí, když se tu dělala taková důkladná rekonstrukce, tak proč je tam tolik poškozených kachliček. Já jsem vám ukazoval fotografii, jak budovu zasáhla bomba. To, co tam zůstalo, jsou pořád střepiny po druhé světové válce. A bylo úplně nejlepším řešením to tam nechat, přiznat to,“ komentuje Šenkýř.

Postupně přecházíme do ředitelny v mezipatře a do nového vysílacího centra hned vedle. V prázdných studiích slyší návštěvníci i pár ukázek pro pobavení: „Na dálnici D1 na 151. km ve směru na Brno je na pneumatice vozovka. Dejte při průjezdu pozor.“

Z dalšího studia už se ale vysílá, jak značí červené světlo nade dveřmi. Ale když zhasne a všichni si ztlumí nebo vypnou telefony, jdeme dovnitř za moderátorem Zdeňkem Junákem.

„Vy, co se díváte k nám do studia přes kameru, tak jste zjistili, že nás ve studiu přibylo. Přišli ještě další milí hosté, a to jen proto, že tu máme den otevřených dveří,“ hlásí Junák do mikrofonu.

Závěr prohlídky je mimořádně ukončený v bývalém bankovním trezoru za velkými černými pancéřovými dveřmi a pak ve vedlejším archivu, který čeká na protřídění a digitalizaci.

Kdo nestihl sobotní prohlídky rozhlasu, bude mít ještě jednou příležitost za dva týdny na festivalu architektury Open House Brno. Exkurzi je ale nutné si zarezervovat.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související