Vydatné srážky dělají radost lyžařům, hydrologům, ale i houbařům. Rostou zimní druhy hub

Penízovka sametonohá
Penízovka sametonohá

Letošní zima zatím přeje houbařům. Pravda, ti, kteří se při procházkách po lese spokojí s tím, že dokáží rozeznat hřib od muchomůrky, si na své nepřijdou, ale najít se v těchto dnech dá najít celá řada jedlých zimních druhů hub. 

Na smaženici nebo na guláš si houby v zimě nasbírá opravdový fajnšmekr. A to Tereza Tejklová je!

Tereza Tejklová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vždy když do Českého rozhlasu Hradec Králové přijde mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, tak je jasné, že půjdeme na houby. Ale teď v zimě? V těch závějích, když se člověk podívá ven? I v Hradci Králové mrzne a napadl sníh.

S mykoložkou Terezou Tejklovou z královéhradeckého Muzea východních Čech se na ně vydal reportér Tomáš Lörincz. Na hradecké Plachtě se blátem probrodili k prvním houbám, ale na těch by si nepochutnali.

„Ne, to skutečně ne. Jsou to dřevní druhy. Máme tady nějaký ohňovec, malou trepkovitku, nebo rážovku rumělkovou. Ovšem je tu docela dost spadlého dřeva, takže máme šanci narazit například na velmi populární zimní houby a to hlívu ústřičnou a penízovku sametonohou," říká Tereza Tejklová.

Po nějaké chvíli došli opravdu k místu, kde už bylo možné něco do košíku nasbírat.
„Našli jsme skutečně dva zimní druhy, které by bylo možné zkonzumovat. A to již jmenovanou penízovku sametonohou a ještě kržatku zimní."

02201974.jpeg

Na hlívy jsme tentokrát nenarazili, ale podle mykoložky Terezy Tejklové z královéhradeckého Muzea východních Čech to může být i tím, že hradecká Plachta je poměrně hojně navštěvovanou lokalitou a houby mohou být prostě a jednoduše pryč. Jinak rostou - letošní zima jim přeje.

Houbařské pověry a praktické rady v mykologické poradně Terezy Tejklové

Mykoložka Tereza Tejklová a moderátorka Jana Kudyvejsová

Máte zahradu plnou žampionů? Pozor! Ne všechny se hodí k jídlu. Ve většině případů se na zahradách jedná o takzvaný žampion zápašný. Jak ho poznat? Stačí lehce poškrábat na nožce nebo kloboučku a za pár vteřin začne narušené velmi intenzivně žloutnout. Tento žampion navíc - jak už název napovídá - nevoní příjemně. Jeho zápach připomíná dezinfekci. Žampion zápašný je houba nejedlá, dokonce mírně jedovatá a mohla by způsobit zažívací problémy.

„Letošní sezóna opravdu velmi svědčí zimním houbám. Daří se jak jedlým houbám, tak různým chorošovitým, kornatcovitým. I ony nemají příliš rády velké mrazy a sucho. Což je právě opak toho, co máme nyní. Je příjemně vlhko."

Pokud máte raději jarní druhy hub - tedy například kačenky nebo smrže - na ty si budete muset ještě nejméně měsíc počkat. A to přesto, že meteorologové avizují poměrně výrazné oteplení. A i když je zima zatím dobrá, úrodu jarních hub nezaručuje.

„Kačenky lze při dobré sezóně najít už v polovině března. Zhruba od poloviny dubna už potom následují smržovité houby. Co se počasí týče, tak jsou předpovědi takové, že má přestat pršet a nastoupí vyšší teploty. A to je tedy přesně opak toho, co těm houbám svědčí. Velice bude záležet ještě na počasí v březnu," říká Tereza Tejklová.

Spustit audio

Související