Vydařený start jarních prázdnin. Lyžařská střediska ve Zlínském kraji si užívala zimní atmosféry

1. březen 2020 16:03

Zimní atmosféry si během tohoto víkendu užívali lyžaři, kteří vyrazili do lyžařských středisek ve Zlínském kraji.

Sněžení před víkendem výrazně vylepšilo sněhové podmínky, což ocenili vyznavači sjezdového lyžování. Podle provozovatelů areálů byla návštěvnost pěkná, sněhu je podle nich nyní ve výše položených střediscích dostatek, zjistila ČTK.

„Víkend byl podařený, je to i díky tomu že ze čtvrtka na pátek napadlo v Beskydech kolem 20 centimetrů sněhu. Podmínky na lyžování byly perfektní a už to konečně vypadalo jako v zimě, nebyl to jen bílý pás sjezdovky. U nás to bylo o víkendu specifické, měli jsme v sobotu závody, bylo zde zhruba 160 startujících. Dnes dopoledne ještě lidi využili slušného počasí, nyní už zase začíná pršet. Je to bohužel rys této zimy,“ řekl v neděli Jan Dudek z lyžařského střediska Karolinka.

Lidé vyráželi i do střediska Rališka, provozovatelé si pochvalovali především sobotu. „Pěkné to bylo hlavně v sobotu dopoledne, pak už se začalo oteplovat. Dnes je to horší, výrazně se oteplilo a sníh, který nám v pátek napadl, začíná odtávat. V pátek nám napadlo asi 20 centimetrů přírodního sněhu, takže podmínky hlavně na páteční lyžování byly nádherné,“ řekl zástupce areálu Josef Vaníček.

Podotkl, že středisko by mělo vydržet v provozu do konce jarních prázdnin. „Tento týden bude středisko v provozu určitě, pokud se vyplní předpověď a bude od středy zase sněžit, vydržíme i další týden. Pak uvidíme, rozhoduje počasí,“ doplnil Vaníček.

Lyžování si o víkendu užívali i ve Stupavě na Uherskohradišťsku. „Podmínky jsou stále dobré, návštěvnost nás příjemně překvapila. V sobotu bylo hodně lidí, dnes jsme tady měli závody, takže byla také velká návštěvnost. Na sjezdovkách máme kolem 40 centimetrů, lyžovat budeme dál. V našem regionu jsou zrovna prázdniny,“ řekla za areál Bohdana Orlová.

Výkyvy počasí a obleva v uplynulých dnech se však ve Zlínském kraji podepsaly na situaci v níže položených oblastech. Sezonu například již ukončila střediska v Osvětimanech, Břestku a areál Mikulčin vrch u obce Vápenice na Uherskohradišťsku. Nelyžuje se ani v Rusavě na Kroměřížsku nebo Trnavě na Zlínsku.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související