Výbuch v pardubické Explosii: bez zranění, provoz preventivně zastaven

5. říjen 2018 15:30
Vstupní brána Explosie

Dnes odpolene došlo v pardubické chemičce Explosia k výbuchu. Nikdo se při události nezranil.

V pardubické Explosii dnes výbuch zničil silniční most v areálu firmy. Při události nebyl nikdo zraněn a do ovzduší neunikly žádné škodlivé látky. Příčinu výbuchu teď zjištují vyšetřovatelé. Potvrdil to mluvčí společnosti Martin Vencl.

„Podle prvotního šetření a ohledání místa si nehoda nevyžádala žádné oběti na životech a nedošlo ani ke zranění osob. Provoz společnosti byl částečně omezen v blízkém okolí místa nehody z preventivních důvodů. Při nehodě nedošlo k úniku zplodin, které by mohly jakýmkoli způsobem ohrozit okolí,“ řekl pro Český rozhlas Pardubice Vencl.

Po kom se jmenují ulice v centru Pardubic?

Macanova ulice je nedaleko pardubického hlavního nádraží

Každý den jimi procházíme, bydlíme v nich, čteme jejich názvy v mapách. Ale víme, po kom se jmenuje třeba Macanova, Gebauerova nebo Sakařova ulice?

V Explosii vybuchlá výbušnina, rozbila mostek.  Po mostku moc aut nejezdilo ani lidí nechodilo. Nejde o hlavní cestu v areálu.

„Na místo dorazil policejní pyrotechnik, policejní vyšetřoval a vyšetřovatel hasičů budou společně s našimi pracovníky během dneška a dalších dnů, co tam bouchlo a proč to tam bouchlo," řekl Vencl.

Jednou z nejtragičtějších nehod byl výbuch stanoviště na míchání trhaviny Perunit v roce 2011, který usmrtil čtyři pracovníky, devět dalších zranil a způsobil škodu za 66 milionů korun. Společnost následně musela zaplatit milionovou pokutu. K nejtragičtější nehodě došlo v roce 1984, výbuch zabil 5 lidí a na 200 lidí zranil.

Společnost Explosia

Akciová společnost Explosia byla založena v roce 1998 jako obchodní společnost s předmětem činnosti zahraniční obchod s vojenským materiálem.
Plastická trhavina SEMTEX®, která se zde vyrábí, byla vyvinuta koncem padesátých let. Název je kombinací slov SEMTín a EXplosive. Původně byl SEMTEX® určen především pro odminovací prostředky, postupně se však jeho použití rozšířovalo i pro civilní trhací práce.

Spustit audio

Související