Vsetínsko dál bojuje s rekordními přívaly sněhu i s pomocí armády

15. únor 2006

Obce i města na severovýchodě Zlínského kraje se topí ve sněhu. Na pomoc jim v úterý přijeli vojáci 155. záchranného praporu z Bučovic. Hlavním úkolem zhruba tří desítek vojáků je rozšířit komunikace, očistit kriticky zatížené střechy a vyvážet sníh na okraje zástavby.

Jedním z postižených měst byl Liptál, kde bylo třeba vystřídat vysílené řidiče a použít těžkou techniku. "Ta situace se zhoršovala den ze dne, tak jsme se to snažili řešit vlastními silami, ale ten sníh už bohužel nebylo kam dávat. Nakonec jsme našli dvě místa, kam sníh budeme odvážet," říká starosta Miroslav Vaculík.

Do Vsetína přijelo na pomoc jedenáct mužů, kteří už před čtyřmi týdny v oblasti zasahovali. Vojáci ze záchranného praporu z Bučovic, kteří s úklidem sněhu na Valašsku pomáhají, tvrdí, že je to pro ně standardní záležitost. Ze stovek střech je potřeba odházet ztuhlý sníh ještě před ohlašovaným deštěm a oblevou.

Obavy z oblevy potvrzuje také Jiljí Hartinger z Karolinky. Známý malíř do svého domu i atelieru chodí úzkým tunelem, v němž se člověk zcela ztrácí. " Mám sedmdesát roků, ale takovou zimu ještě nepamatuju," uvádí Hartinger. Následky zimy pocítil na vlastní kůži také další z obyvatel Karolinky. "Je to ukrutné, oba dva jsme s manželkou nemocní a nikam nemůžete vylézt," stěžuje si rodák z postižené obce.

Starostka zcela zasypaného Pozděchova Vlasta Sláčiková má obavy o dvě staré obyvatelky obce. "Ve dvou domcích Na Pasekách máme paní přes osmdesát let, které tam žijí samy. K jedné se děti dostávají pouze na lyžích a už dva měsíce je tam stařenka odřezaná od světa. Kdyby jim tam oběma spadla střecha, tak se k nim nedostane nikdo," uzavírá komplikovanou situaci starostka Sláčiková.

autor: rv
Spustit audio